Galko chce byť v komisii, ktorá bude riešiť odpočúvanie. Koalícia ho už dvakrát odmietla zvoliť

    0
    Mobilný telefón. (Autor: Reprofoto: Youtube/CNN Money)

    Ide o novú komisiu, ktorú majú tvoriť šiesti členovia nominovaní osobitnými kontrolnými výbormi a výborom pre obranu a bezpečnosť, pričom traja členovia budú zástupcami vládnych strán a traja členovia zástupcami opozície. Ďalších dvoch členov bude do komisie voliť parlament. Opozícia zdôrazňuje, že na základe dohody z poslaneckého grémia mali koaliční a opoziční zákonodarcovia podporiť kandidátov protistrán, keďže zastúpenie v komisii je paritné. Hoci opoziční poslanci vo výbore na kontrolu vojenského spravodajstva zahlasovali za koaličného nominanta komisie Martina Glváča (Smer-SD), koaliční zákonodarcovia Galka dvakrát nepodporili. 

    „Nepovažujeme za normálne, aby koaličné strany kádrovali naše návrhy,“ povedal predseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva Richard Vašečka. Zdôraznil, že Galko je odborníkom na danú oblasť a na jeho zvolení do komisie opozičné strany budú trvať. 

    Predseda strany Sme rodina Boris Kollár si myslí, že skutočný dôvod, prečo koalícia Galka zatiaľ odmieta, je to, že rozumie problematike, mohol by začať kontrolovať nasadzovanie ITP, respektíve zistiť, čo robil Smer v minulosti. „Nechcú nás pustiť ku kontrole, to je hlavný dôvod,“ dodal Kollár. 

    Predseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS Daniel Lipšic pripomenul, že pri schvaľovaní zákona o vzniku komisie v roku 2015 navrhoval, aby členovia komisie mali bezpečnostné previerky, čo Smer odmietol. „Ak pripustíme, že vládna koalícia nás bude kádrovať, a zvolí do komisie len tých, čo ju majú radi, tak taká komisia je nanič, je zbytočná, môžeme ju rozpustiť,“ konštatoval Lipšic. 

    Galko upozornil, že ak by sa aj stal členom komisie, nemal by žiadne exekutívne právomoci. Disponoval by iba právom kontrolovať, nahliadať do dokumentov, vyhodnocovať a v prípade podozrenia podávať trestné oznámenia orgánom činným v trestnom konaní. 

    Ďalšími opozičnými nominantmi okrem Galka do komisie na kontrolu využívania ITP bude Lipšic a člen brannobezpečnostného výboru Milan Krajniak (Sme rodina). Ak koalícia Galka nepodporí, Lipšic a Krajniak sa pravdepodobne vzdajú svojej kandidatúry. 

    Na zákonnosť odpočúvania občanov bezpečnostnými zložkami bude dohliadať špeciálna komisia. Vyplýva to z novely zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím ITP, ktorú schváli parlament v roku 2015. Účelom návrhu je nová úprava kontroly nad použitím informačno-technických prostriedkov, ktorá má v tejto oblasti posilniť externý dohľad parlamentu.

    Komisiu majú tvoriť šiesti členovia nominovaní osobitnými kontrolnými výbormi a výborom pre obranu a bezpečnosť, pričom traja členovia budú zástupcami vládnych strán a traja členovia zástupcami opozície. Predseda komisie bude zástupcom opozície. Ďalších dvoch členov bude do komisie voliť parlament. Kontrolu využívania odpočúvania novela navrhuje vykonávať jedenkrát do roka alebo kedykoľvek, ak sa komisia o tom uznesie. Kontrola bude možná aj na základe podnetu občana SR, ak sa domnieva, že sa informačno-technické prostriedky používajú voči nemu.

    - Reklama -