Gál po stretnutí s veľvyslancom Izraela: Prejavov antisemitizmu pribúda

    0
    Gábor Gál (Autor: TASR)

    “Napriek tomu, že SR má dobrý právny poriadok, často v porovnaní s verejnými prejavmi dochádza k závažným odsúdeniam anonymných diskutérov na internete len minimálne,” myslí si Gál. Vapni za ním prišiel s návrhom deklarácie, ide o iniciatívu Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu (IHRA). Deklaráciu, ktorá obsahuje jednotnú medzinárodnú definíciu antisemitizmu, prijalo v rokoch 2016 až 2018 viacero vlád, vrátane Rakúska, Rumunska, Bulharska či Izraela.

    “Ak máme účinne bojovať, je potrebné určiť jasnú definíciu pojmu 'antisemitizmus'. Ak presne vieme, proti čomu bojujeme, boj je ľahší. A práve táto deklarácia nám v ňom môže výrazne pomôcť,” uviedol Vapni. Materiál má deklaratórny charakter a Gál avizoval, že vyvinie maximálne úsilie na jeho schválenie vládou SR.

    Zvi Aviner Vapni zároveň pozval slovenského ministra na oficiálnu návštevu Izraela. Gál pozvanie prijal, a to aj v súvislosti s jeho prioritou rozsiahlejšieho využívania elektronického monitoringu odsúdených a iných osôb. Slovenská republika totiž využíva technológiu od výrobcu so sídlom v Tel Avive.

    “Izrael rovnako využíva technológiu ich domáceho výrobcu a je jednou z krajín s najvýkonnejšími bezpečnostnými zložkami. Zaujímajú ma preto skúsenosti a spôsob, akým sa elektronický monitoring v ich krajine implementoval a na prípadnú inšpiráciu, aj na aké účely sa využíva v aplikačnej praxi,” dodal Gál. Návšteva Izraela by sa mala zrealizovať do konca roka 2018. TASR informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová.

    - Reklama -