Gál: Ústavných sudcov chceme voliť verejnou voľbou. U nás totiž žiadne otázniky nie sú…

    0
    Gábor Gál (Autor: TASR)

    Patová situácia

    “Keďže je taká patová situácia, že určité hlasy sa nedostávajú k tým kandidátom, na ktorých sme sa dohodli, tak by bolo lepšie urobiť verejnú voľbu,” uviedol Gál na otázku, prečo parlament ešte nezvolil dostatočný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu.

    “Už sa to naťahuje a ten Ústavný súd má priveľa agendy, priveľa spisov,” povedal minister. Dodal, že hodlá využiť všetky svoje možnosti, či už sú to možnosti člena vlády, alebo politika, “ktorý sa dlhodobo pohybuje v týchto sférach, aby som navodil potrebu zvoliť týchto kandidátov”.

    Most-Híd vždy volil potrebný počet kandidátov

    Na otázku, prečo sa koalícia ešte nedohodla, reagoval s tým, že poslanci Mosta-Híd volili vždy potrebný počet kandidátov a vždy sa na voľbe zúčastnili. Poslancov, ktorí dohodnutých kandidátov nevolili, Gál neidentifikoval, avšak poznamenal, že to určite nie sú poslanci Mosta.

    “U nás žiadne otázniky neboli. Dokonca sme presadzovali ešte prísnejší proces voľby a otvorenosť voľby. My sme určite za voľbu sudcov,” spresnil.

    Najskôr musí byť dohoda v koalícii

    Či nie je za to, aby sa vládne strany dohodli s opozíciou pri ďalšej voľbe, reagoval, že sa treba najprv dohodnúť v koalícii. Dodal tiež, že za druhej vlády Mikuláša Dzurindu bol tiež problém s voľbou kandidátov. “Dosť dlhé roky sme nevedeli navoliť potrebný počet.”

    Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

    Ústavný súd má v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová povedala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.

    Zákonodarcom sa v doterajších voľbách nepodarilo zvoliť plný počet chýbajúcich kandidátov. V poslednom hlasovaní, ktoré bolo na aktuálnej schôdzi, vybrali iba dvoch. Spolu tak parlament doteraz zvolil 14 kandidátov. Do plného počtu 18 teda chýbajú ešte štyria.

     

     

    - Reklama -