Gajdoš sa s tým nemazná. Chce posilniť armádu

    0
    Minister obrany Peter Gajdoš s vojakmi (Autor: Ministerstvo obrany)

    Ministerstvo obrany predložilo na pripomienkovanie najnovšiu správu o stave armády, z ktorej vyplýva napríklad aj to, že naše vojsko sa oproti roku 2016 v tom budúcom rozšíri o 689 členov.  Zverejnené počty považuje za dobré bezpečnostný analytik Jaroslav Naď z Inštitútu CEPI. „Pamätám si aj obdobie, keď bolo vojakov výrazne menej – len okolo 13-tisíc,“ uviedol Naď pre denník Nový Čas a aktuálny počet okolo 17-tisíc vojakov považuje za zodpovedajúci veľkosti a miere ohrozenia Slovenska.

    „Nemyslím si, že by sme mali zásadným spôsobom zvyšovať tieto počty, ale ani znižovať,“ doplnil. Okrem počtu vojakov sa v nadchádzajúcom roku rozrastie aj armádna výzbroj. Pribudne jeden mínomet a päť bojových prieskumných vozidiel.

    Podľa Naďa je výzbroj u nás často zastaraná. Podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona potrebujeme predovšetkým modernizáciu bojovej techniky. „Doba životnosti väčšiny zbraní je u nás pred koncom,“ vyjadril sa a pokračoval, „určite v rámci spoločnej ochrany NATO nemôžeme použiť staré lietadlá MIG-29, ktoré stále máme.“

    - Reklama -