Gajdoš: Áno, havarované lietadlo vzlietlo s ostrou muníciou

    0
    Minister obrany Peter Gajdoš odpovedá na otázky novinárov po ukončení obhliadky miesta pádu stíhacieho lietadla MiG-29 pri obci Nové Sady v časti Ceroviny v okrese Nitra v nedeľu 29. septembra. (Autor: TASR)

    Na zabezpečení bezpečnosti miesta havárie sa podieľali policajti, hasiči i vojenská polícia. „Na ceste je náš pozemný personál zo vzdušných síl vrátane špecialistov na leteckú muníciu. Všetko musí byť zabezpečené tak, aby personál v blízkosti havarovaného lietadla i civilní obyvatelia neboli vystavení nebezpečenstvu,“ povedal Gajdoš.

    Havária s ostrou muníciou

    Podľa slov ministra pri cvičnom, rovnako ako pri ostrom vzlete, vzlietnu stíhačky s ostrou muníciou, ktorá je nabitá. „Riešia záležitosti cvičného letu, to znamená, že je nahraná určitá situácia a na základe toho musia oni reagovať. V prípade návratu dvoch stíhačiek na letisko Sliač nastala táto situácia (havária) a áno, s ostrou muníciou. My sa nehráme na vojakov, riešime záležitosti skutočne reálne s ostrou muníciou,“ potvrdil Gajdoš.

    Prítomní sú experti na leteckú muníciu

    Veliteľ vzdušných síl podľa slov ministra okamžite realizoval pohotovostný systém, ktorý identifikoval, kde letecká nehoda vznikla. „Požiarnici i ministerka vnútra boli informovaní o tom, že na mieste nehody je ostrá munícia a podľa toho všetci reagujú, čiže sú tam experti na leteckú muníciu,“ skonštatoval minister.

     

    - Reklama -