Gabčíkovské referendum je výsledkom chýb Bruselu a súčasnej vlády, uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo

0
Pavol Frešo (Autor: SITA)

SDKÚ-DS od začiatku odmietala myšlienku presídľovania migrantov na základe „od stola“ prijatých rozhodnutí. Stále je presvedčená, že pri riešení problematiky migrantov je potrebné brať do úvahy ľudský rozmer celého problému. Zároveň je potrebné brať do úvahy možnosti jednotlivých krajín. SDKÚ-DS preto navrhovala, aby sa pri riešení nelegálnych migrantov kládol väčší dôraz na slobodné rozhodnutie utečencov, ale aj špecifické potreby jednotlivých krajín.

Utečencov jednotlivé pracovné trhy potrebujú

„Medzi tisíckami ľudí, ktorí utiekli zo svojich domovov, je množstvo kvalifikovaných odborníkov a špecialistov, ktorých jednotlivé pracovné trhy skutočne potrebujú. Zároveň sme upozornili na skutočnosť, že z nelegálnej migrácie sa stal výnosný obchod pre organizované skupiny prevádzačov a politika Európy ich povzbudzuje k ďalšej aktivite. Navyše je potrebné vynaložiť oveľa väčšie úsilie na ochranu hraníc,“ konštatoval Frešo.

Našou povinnosťou je pomáhať

Európa podľa SDKÚ-DS za uplynulé mesiace nepokročila ani o krok vpred. Do dnešného dňa sa zaoberá len následkami nelegálnej migrácie, nerieši jej príčiny. „Ľudia na Slovensku si uvedomujú, že je našou povinnosťou pomáhať tým, ktorí našu pomoc skutočne potrebujú. No zároveň majú právo, aby s nimi politici čestne a otvorene komunikovali. A aby im vysvetlili všetky dôvody, pre ktoré sa rozhodli prijať utečencov a umiestniť ich práve do ich obce. To sa žiaľ nestalo. Gabčíkovské referendum je odkazom pre slovenskú vládu, ale aj byrokratom do Bruselu, ako to dopadne, keď sa z rozhodovania o osudoch ľudí vytratí ľudskosť,“ uviedol predseda Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS Ján Keselý.

 

- Reklama -