Fuj, fuj! Kričia odporcovia na Donalda J. Trumpa. Lenže sú tu ďalšie prieskumy, z ktorých im vstanú vlasy dupkom. Už nejde len o USA

    0
    Donald J. Trump, prezident USA (Autor: TASR)

    Spojené štáty a Európa sa v ostatných mesiacoch ocitli v názorovom spore týkajúcom sa budúcnosti migrácie z prevažne moslimských štátov. Prezident Spojených štátov Donald Trump exekutívnym nariadením zakázal na 90 dní vstup do krajiny obyvateľom siedmich moslimských štátov, ktorí podľa jeho názoru môžu predstavovať bezpečnostnú hrozbu.

    Trumpovo rozhodnutie zdvihlo vlnu nevôle naprieč celými Spojenými štátmi. So zdesením reagovali na rozhodnutie prezidenta Spojených štátov aj mnohí európski politici. Tlačový hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej uviedol, že kancelárka americkému prezidentovi v telefónnom rozhovore „vysvetlila“ konvenciu OSN o utečencoch. Starosta Londýna Sadiq Khan uviedol, že pozvanie prezidenta USA na štátnu návštevu bude musieť byť zrušené.

    S úmyslom odhliadnuť od politickej rétoriky a mediálnych vyhlásení sa niekoľkočlenný tím z londýnskeho think tanku rozhodol urobiť prieskum medzi samotnými obyvateľmi jednotlivých európskych štátov a zistiť, aký majú na túto tému vlastne názor.

    V prieskume, ktorý sa uskutočnil ešte pred ohlásením Trumpovho exekutívneho nariadenia, britskí vedci respondentom predložili nasledujúce vyhlásenie: „Akákoľvek ďalšia migrácia z prevažne moslimských štátov by mala byť okamžite zastavená.“ Respondenti mali potom odpovedať, či s výrokom súhlasia a do akej miery.

    Celkový súčet odpovedí od obyvateľov desiatich štátov poukázal na to, že 55 % respondentov by bolo za zákaz, 25 % sa vyjadrilo neutrálne a 20 % bolo proti.

    Najvýraznejšie sa proti imigrácii stavajú podľa výsledkov prieskumu obyvatelia Poľska (71 %), Rakúska (65 %), Nemecka (53 %) a Talianska (51 %).

    Demografické dáta respondentov zároveň odhaľujú skutočnosť, že neochota prijímať ďalších utečencov je najviditeľnejšia u starších ľudí. Naopak ľudia mladší ako 30 rokov s imigráciou taký problém nemajú. Ďalšiu deliacu líniu predstavuje miera vzdelania. Takmer 60 % všetkých stredoškolsky vzdelaných respondentov sa vyjadrilo za zákaz, zatiaľ čo z tých vysokoškolsky vzdelaných to bola menej ako polovica.

    Ďalším faktorom je oblasť, v ktorej respondenti žijú, 58 % respondentov žijúcich v obciach a menej obývaných oblastiach sa vyslovilo za zákaz. Z obyvateľov väčších miest to bola zhruba polovica.

    V rámci prieskumu odpovedali ľudia starší ako 18 rokov z desiatich európskych štátov: Rakúska, Belgicka, Francúzska, Nemecka, Grécka, Maďarska, Talianska, Poľska, Španielska a Veľkej Británie.

    Hoci sa z médií dozvedáme o silných protestoch, ktoré Trumpovo nariadenie obmedzujúce migráciu vyvolalo, medzi samotnými Američanmi žne vrelú podporu. Server Seznam.cz prináša prieskum spoločnosti Morning Consult, podľa ktorého s kontroverzným Trumpovým dekrétom súhlasí 55 % opýtaných obyvateľov USA, z toho 35 % ho veľmi podporuje. Naopak svoj nesúhlas s exekutívnym príkazom prezidenta vyjadrilo 38 % respondentov.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU (v angličtine) a TU.

    - Reklama -