Fúha, to zase bude kriku… Toto bol normálny pokus o prevrat. Rusko je náš strategický partner, spustil Fico a potom Kiskovi odkázal: Upokoj sa, Slovensko je suverénny štát

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Koaliční parneri oznámili, že koalícia pripravuje veľký sociálny balík. Už po Veľkej noci sa v tejto súvislosti uskutoční stretnutie s ministrom financií Petrom Kažimírom.

    “Ideme veľmi rázne ďalej. Po Veľkej noci sa stretneme s ministrom financií a ideme hovoriť o obrovskom sociálnom balíku pre slovenskú verejnosť. Bude to balík realizovaný predovšetkým v roku 2019. Budú to veci, ktoré budú vyplývať z faktu, že tejto krajine sa darí,” vyhlásil na tlačovej konferencii Fico, ktorý chce vnášať do fungovania vládnej koalície silný sociálny rozmer a stabilitu.

    Veľa konkrétností k balíku nepovedal, spomenul, že by malo ísť o výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy i platov v štátnej správe. “Toto s vysokou pravdepodobnosťou bude gro veľkého sociálneho balíka,” poznamenal Fico. Zároveň potvrdil zámer znižovať deficit verejných financií. K jeho zníženiu by malo dôjsť podľa Fica aj v roku 2019. “Sme na ceste ďalšieho poklesu deficitu,” doplnil šéf Smeru-SD.

    Fico: Neexistuje alternatíva

    Expremiér zablahoželal vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorá v pondelok (26.3.) získala dôveru parlamentu. Poukázal, že získala o dva hlasy viac ako tá jeho spred dvoch rokov. Zároveň vyhlásil, že neexistuje alternatíva voči tejto vláde. Zdôraznil, že ide o stabilitu Slovenska. Fico je rád, že sa podarilo politickú krízu vyriešiť demokratickým spôsobom a nie štátnym prevratom, o ktorý sa niekto pokúšal.

    “Posledné udalosti ukázali, že mediálna sloboda nejde ruka v ruke so zodpovednosťou. Zo dňa na deň sa zo Slovenska mediálne stala čierna diera. Odmietam to. Toto si ľudia na Slovensku nezaslúžia. Odmietam, keď tu niekto tancuje na hrobe dvoch mladých ľudí a zneužíva vraždu, ktorá ešte nie je vyšetrená, na úzke politické ciele,” dodal.

    Predseda Mosta-Híd Béla Bugár priznal, že predčasné voľby, o ktorých ešte donedávna Most-Híd hovoril ako jedinom riešení politickej krízy, neboli najlepším riešením. “Prešli sme skúškou demokracie. Nie je isté, či ju zvládla aj opozícia, ktorá zneužívala vraždu dvoch mladých ľudí a kydala špinu na koaličných poslancov, ale určite skúšku zvládla vládna koalícia, lebo ústavným spôsobom navrátila riadenie štátu,” povedal Bugár.

    Predseda SNS a NRSR Andrej Danko poďakoval tým, ktorí prispeli k ukončeniu vládnej krízy. Skúška čaká vládne strany podľa neho v najbližších parlamentných voľbách. Vyzdvihol schopnosť koalície robiť kompromisy, čo opozícia podľa neho nedokáže.

    Slovensko je pod veľkým tlakom

    Partneri sa dotkli aj prípadu otráveného ruského agenta v Spojenom kráľovstve, pre ktorý viaceré štáty vyhostili ruských diplomatov. Slovensko sa k nim nepripojilo. Prezident SR Andrej Kiska žiada v súvislosti s kauzou jasný postoj Slovenska. Expremiér vyzval všetkých, aby si zachovali zdravý rozum. Hlave štátu odkázal, nech sa upokojí a že Slovensko je suverénny štát. Potrebné sú podľa neho jasné dôkazy.

    Slovensko je podľa Fica pod veľkým tlakom. “Je to určite aj pre to, že prijímame suverénne opatrenia. Veľkej časti sveta sa nepáčilo, keď sme prijali do ústavy, že manželstvo je zväzok muža a ženy. Veľkej časti EÚ sa nepáčilo, keď sme sa suverénne postavili proti priamym kvótam a tento súboj sme do určitej miery vyhrali. Chcem požiadať všetkých, vrátane pána prezidenta, aby sme zachovali zdravý rozum pokiaľ ide o Ruskú federáciu, ktorá je našim strategickým partnerom,” povedal Fico.

    “Hurá systém” odmieta aj Danko. “Oceňujem, že sme jeden z 12 štátov, ktoré vážne analyzujú situáciu,” uviedol a opäť priznal dobrý vzťah s Ruskom. Fico potvrdil, že Rusko je pre Slovensko dôležitý partner.

    Slovensko je podľa Fica pod tlakom aj preto, lebo vražda dvoch mladých ľudí bola zneužitá. “Bol tu pokus o normálny prevrat. Vám sa to slovo asi nepáči, ale ja sa k tomu ešte vrátim v najbližších dňoch a budem hovoriť o mnohých súvislostiach, ktoré sa týkajú zahraničia ako aj pôsobenia najvyšších ústavných činiteľov tohto štátu v tomto pokuse,” myslí si Fico.

    “Sme úspešná krajina. Samozrejme opozícia, tretí sektor, mnohí novinári a bohužiaľ aj niektorí ústavní činitelia si to neželajú, ale ja si želám, aby Slovensko bola úspešná krajina a aby sme mohli dať ľuďom z vynikajúcich hospodárnych výsledkov, čo najviac,” uzavrel.

    Autor: OS, ste, TASR

    - Reklama -