Frešovi sa strana rozpadáva pred očami. Levočská SDKÚ podporí vo voľbách KDH

    0
    Pavol Frešo (Autor: SITA)

    „Myšlienka spájania síl na národnej úrovni je jedna vec, ale aj spájanie síl na regionálnej úrovni je tiež veľmi dôležité, lebo z toho to všetko vychádza. Levočské i okresné SDKÚ sa rozhodlo, že spojí sily s KDH v nastávajúcich voľbách. Nechceli sme reflektovať na rôzne ponuky, ktoré boli aj z iných politických strán, ale vybrali sme si KDH, ku ktorému inklinujeme hlavne z programového hľadiska, aj čo sa týka hľadiska hodnôt. Je to najbližšia politická strana,“ povedal podpredseda SDKÚ pre okres Levoča Jozef Cvoliga, zároveň viceprimátor Levoče.

    Podľa Cvoligu sa levočskí predstavitelia SDKÚ rozhodli podporiť kresťanských demokratov aj z dôvodu, že na 27. mieste na kandidátke KDH je primátor Levoče Milan Majerský. „Dlhodobo s ním spolupracujeme, máme veľmi korektné vzťahy a táto spolupráca prináša aj výsledky na regionálnej a komunálnej úrovni,“ zdôraznil Cvoliga. Pripomenul, že mesto Levoča i okres nemali od roku 1989 v Národnej rade SR žiadneho poslanca. „Tak, ako v samospráve, záleží mi na tom, aby sme spájali sily a toto sú sily, ktoré sú názorovo a hodnotovo veľmi blízke. SDKÚ je blízka KDH, SDKÚ, dá sa povedať, vzišla z KDH. Vítam to na komunálnej úrovni i na národnej. Ako mi záleží, aby napredovalo naše mesto i región, tak mi záleží, aby napredovalo aj celé Slovensko,“ povedal Majerský.

    „KDH spája sily, spája ľudí, spája Slovensko pre alternatívu zodpovednosti,“ uviedol Figeľ, ktorý pripomenul, že strana pred rokom vo februári 2015 prijala stratégiu KDH plus. „Jej cieľom je spájať sily, netrieštime, ale dávame dokopy tých, ktorí podobne zmýšľajú a konajú, ľudí dobrej vôle, pre ktorých hodnoty a program v politike sú rozhodujúce. Pozvali sme osobnosti verejného života, organizácie, ako sú komory, občianske združenia a zväzy, politikov a politické subjekty, aby sa pridali k úsiliu o viac spravodlivosti na Slovensku,“ povedal. Podľa jeho slov sa za rok pridalo veľa konkrétnych ľudí a subjektov, spomenul Jána Filca, hokejového majstra sveta, Petra Kubinu, ústavného právnika či Levočana Miroslava Polláka, bývalého splnomocnenca vlády pre rómsku agendu. Podľa Majerského je práve stratégia KDH plus program, ktorý sa „napĺňa v konkrétnych kontúrach”.

    Kandidátku KDH podľa Figeľa tiež podporuje strana Občania Slovenska, rovnako aj Demokratická strana. „Cením si tento krok práve preto, lebo sme v opozícii, ťažkej a zložitej, keď vláda jednej strany obsadila nielen legislatívnu a exekutívnu moc, ale aj kontrolné orgány v štáte. A kto prichádza teraz v tomto období, keď my nerozdávame, nerozhodujeme ani o funkciách, ani o štátnych dotáciách, je o to cennejší, lebo prichádza pomôcť politickej zmene a prichádza s presvedčením, ktoré je hodnotovo blízke kresťanským demokratom,“ uviedol. Predseda hnutia KDH pripomenul, že strana je otvorená pre „konštruktívnu spoluprácu na báze hodnôt a programu“.

    - Reklama -