Francúzsky súd uvoľnil polovicu z dvoch miliónov eur zo štátneho príspevku pre stranu Marine Le Penovej

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Parížsky odvolací súd odblokoval financie po tom, ako Le Penová uviedla, že sú nevyhnutné pre stranu, aby dokázala pokryť svoje prevádzkové náklady, hlavne na mzdy a prenájom.

    Tlačová agentúra AP pripomína, že politické strany vo Francúzsku majú nárok na peniaze od štátu v závislosti od svojich volebných výsledkov.

    Sudcovia sa v lete rozhodli zadržať dva milióny eur, takmer polovicu z tohtoročného 4,5-miliónového príspevku pre Národné zhromaždenie (RN), ktoré bolo v minulosti známe ako Národný front (FN).

    Parížska prokuratúra od decembra 2016 vyšetruje podozrenia, že asistenti europoslancov Národného frontu, platení z prostriedkov Európskeho parlamentu (EP), v skutočnosti vykonávali prácu pre túto stranu vo Francúzsku. EP vlani odhadol, že takto neoprávnene zinkasovali celkovo asi päť miliónov eur. Le Penová a jej strana tieto obvinenia popierajú.

    Le Penová sa vlani dostala do druhého kola prezidentských volieb, v ktorom ju porazil centrista Emmanuel Macron. Spolu so siedmimi ďalšími kandidátmi vtedy ešte Národného frontu ju zvolili za poslankyňu parlamentu.

     

    - Reklama -