Francúzsky dôstojník predal Maroku stovky tajných dokumentov

    0
    Ilustračné foto: francúzska vlajka (Autor: Wikipedia)
    Spisy tohto typu francúzske tajné služby vedú v prípade osôb, ktoré sú podozrivé z ohrozovania bezpečnosti štátu. O kauze informoval ako prvý denník Libération a týždenník Le Point. 
     
    Príslušné francúzske orgány sa kauzou zaoberajú od vlaňajšieho júla na základe anonymného udania. Podľa neho kapitán PAF vlani vycestoval aj s rodinou na dovolenku do Maroka, ktorú si sám neplatil. Okrem toho dôstojník PAF dostával ako odmenu aj hotovosť.
     
    Podozrivý muž i sprostredkovateľ jeho kontaktov s marockou stranou boli v máji zadržaní a sú vo vyšetrovacej väzbe. Obaja sú podozriví z korupcie a porušenia profesionálneho tajomstva, ktorých sa dopúšťali niekoľko rokov. 
     
    Podľa denníka Libération je tento prípad veľmi nepríjemný pre francúzsku tajnú službu – Generálne riaditeľstvo pre vnútornú bezpečnosť (DGSI) – ktoré odmietlo prevziať vyšetrovanie, aby si nepohnevalo svojho marockého partnera v boji proti terorizmu.
     
    Libération v tejto súvislosti pripomenul prípad z roku 2014, keď bol vysokopostavený predstaviteľ marockej tajnej služby vyšetrovaný francúzskymi úradmi pre podozrenie zo spoluúčasti na mučení. Táto kauza prerástla do diplomatickej krízy a viac ako ročného prerušenia spolupráce medzi Marokom a Francúzskom. 
     
    Urovnať krízu sa snažil už francúzsky exprezident Francois Hollande. Jeho nástupca Emmanuel Macron bol začiatkom tohto týždňa v Maroku na návšteve, ktorej cieľom bola konsolidácia bilaterálnych vzťahov.
     
    - Reklama -