Francúzsko zverejní dôkazy, že za chemickým útokom je Asadov režim

    0
    Tureckí experti evakuujú obeť predpokladaných chemických útokov v sýrskej provincii Idlib (Autor: TASR)

    “Je to otázka pár dní, ale prinesieme dôkazy, že tieto útoky s použitím chemických zbraní zorganizoval sýrsky režim,” uviedol Ayrault v stredu večer v rozhovore pre francúzske médiá.

    Po útoku chemickými zbraňami, ktorý svet šokoval po zverejnení záberov na jeho obete či trpiacich zranených, nasledovala americká odveta – prvá od roku 2011, keď sa občianska vojna v Sýrii začala. Americká armáda pri nej vypálila na leteckú základňu sýrskej armády takmer 60 striel s plochou dráhou letu.

    Podľa analýz, ktoré robili odborníci z Turecka u zranených ľudí, bol pri útoku použitý neurotoxický plyn sarin. K rovnakému predbežnému záveru dospela aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), podľa ktorej bol použitý sarin alebo podobná toxická látka, i britskí experti.

    Agentúra AP dnes pripomenula, že sýrska opozícia obvinila zo zodpovednosti za útok vládnuci režim, ktorý podľa nej použil nálože obsahujúce toxický plyn.

    Sýrsky prezident Bašár Asad sa k tragickým udalostiam v Chán Šajchúne vyjadril niekoľko dní po útoku v rozhovore pre francúzsku tlačovú agentúru AFP. Vyhlásil, že všetky vznesené obvinenia sú “100-percentným výmyslom (Západu).” 

    “Máme pocit, že Západ, najmä Spojené štáty, je komplicom teroristov a že vyfabrikoval tento príbeh, aby získal zámienku na americký útok zo 7. apríla – prvý za šesť rokov vojny -, ktorého terčom bola letecká základňa” sýrskej armády.

    Asad okrem toho v rozhovore zdôraznil, že Sýria žiadne chemické zbrane nevlastní. 

    - Reklama -