Francúzsko s Národným frontom na čele by nemuselo byť pre Európu úplná katastrofa, myslí si komentátor

    0
    Marine Le Penová (Autor: SITA)

    Strana, ktorá má vo svojom programe jasne definovaný negatívny postoj voči utečencom a prisťahovalcom, mala po parížskom terore jasne našliapnuté na víťazstvo v regionálnych voľbách. Nie je to však jediný politický kapitál, ktorý sa Národnému frontu a jeho líderke podarilo vytĺcť z tragických udalostí a nenávistných reakcií verejnosti na moslimov. „Čoraz viac sa skloňuje možný úspech Le Penovej aj v prezidentských voľbách, plánovaných na rok 2017. No spasí to vari Francúzsko?“ pýta sa Krivošík.

    Odchod z eurozóny?

    Podľa komentátora je Marine Le Penová „často démonizovaná“. Napriek tomu by nemusela byť prípadná vláda Národného frontu pre Európu katastrofou, aj keď sa politička nebráni napríklad radikálnej myšlienke na odchod Francúzska z eurozóny. Krivošík tvrdí, že je otázne, či by sa Marine Le Penovej podarilo z Elizejského paláca presadiť odchod krajiny zo skupiny štátov platiacich eurom. „Zvyšku eurozóny by to mohlo prospieť. Väčšiu váhu oproti dnešku by totiž získali zdravšie nemecké predstavy o menovej politike,“ tvrdí komentátor.

    Krivošík si myslí, že je to práve Marine Le Penová, ktorá zmiernila tvrdú politiku strany, vybudovanú jej otcom Jean Marie Le Penom. Na rozdiel od čias, keď stál na čele otec súčasnej predsedníčky, je teraz strana oveľa prijateľnejšia aj pre voličov, ktorí sú naklonení stredovejšiemu smerovaniu francúzskej politiky. „No Národný front tým zase riskuje stratu jasného profilu. Ak sa dostane k moci, hrozí mu, čo iným podobným stranám: Voliči uvidia, že svoje ambiciózne sľuby nedokáže plniť,“ dodáva komentátor portálu Aktuality.

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

    - Reklama -