Francúzsko opantal strach. Sprievody, na ktorých sa mali oplakávať obete útokov, zakázali

    0
    Policajní vyšetrovatelia skúmajú rozstrieľané nákladné auto na mieste teroristického útoku na promenáde v Nice ráno 15. júla 2016. (Autor: TASR)
    Rodiny, priatelia a blízki si chceli uctiť pamiatku obetí krvavého masakru z polovice júla pochodom ulicami Nice, ktorý mal byť túto nedeľu. Na akciu, prezývanú „biely pochod“, sa na Facebooku prihlásilo až 10-tisíc ľudí, ale zo smútočného pochodu nič nebude, pretože podľa polície hrozil teroristický útok. Z bezpečnostných dôvodov je preto akcia zakázaná. 
     
    „Vzhľadom na masovú mobilizáciu bezpečnostných zložiek, záchranárov a hrozby sa úrady rozhodli nepovoliť biely pochod, ktorý bol ohlásený na nedeľu,“ uviedli tamojšie úrady v reakcii pre denník Le Figaro.
     
    S organizátormi akcie nikto nevyjednával, jednoducho im oznámili, že sa ich akcia, na ktorú plánovali prísť tisícky ľudí, konať nebude. Práve veľké davy ľudí sú totiž obľúbeným terčom teroristov a takúto masu ľudí je nutné chrániť stovkami policajtov. 
     
    Rovnako úrady zrušili aj plánovanú spomienkovú akciu za kňaza, ktorého militanti zavraždili v kostole v Saint-Étienne-du-Rouvray (o tomto útoku sme písali aj TU). Ľudia chceli duchovného oplakávať v uliciach 26. júla, ale úrady podujatie zrušili z toho istého dôvodu ako v Nice. Išlo o bezpečnosť. 
     
    O útokoch v Nice sme písali aj TU a TU

    Volanie do zbrane

    Útok v meste na francúzskom Azúrovom pobreží vyvolal vlnu smútku, ale aj pravicového odporu a volania do zbrane. Na mobilizáciu vyzval aj samotný prezident Francois Hollande, ktorý po útokoch v Nice a Saint-Étienne-du-Rouvray uviedol, že Francúzsko vytvorí národnú gardu. 
     
    Nová bezpečnostná zložka štátu by mala podľa Hollanda vzniknúť z už jestvujúcich rezerv. Podľa francúzskych úradov je v súčasnosti v záložných jednotkách 28-tisíc ľudí, ktorí sú v prípade ohrozenia pripravení nastúpiť do aktívnej služby. Ani to však nestačí a úrady chcú tento počet navýšiť o ďalších 12-tisíc ľudí. Až 2 500 dobrovoľníkov už toto volanie vypočulo a pridali sa k záložným jednotkám. 
     
    - Reklama -