Francúzsko: Protesty “žltých viest” vstúpili do siedmeho týždňa

    0
    Francúzsko Protest Žlté Vesty (Autor: TASR)

    V Paríži v blízkosti sídla televíznej stanice BFM došlo k zrážkam niekoľkých stoviek demonštrantov oblečených v žltých reflexných vestách s políciou, ktorá nasadila slzotvorný plyn. Účastníci protestu obviňovali stanicu zo šírenia nepravdivých informácií a žiadali odstúpenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Podobným spôsobom demonštrovali aj pred sídlami ďalších médií.

    Okolo sto ľudí sa v Štrasburgu opäť zhromaždilo na Moste Európy. Protestu v Marseille sa podľa agentúry AFP zúčastnilo približne 900 ľudí. V Bordeaux, kde došlo počas minulých víkendov k nepokojom, zostali zatvorené knižnice, múzeá a parky.

    Od prvých protestov, ktoré sa konali 17. novembra (282.000 ľudí), počet demonštrantov kontinuálne klesá. Predchádzajúci víkend protestovalo proti reformnej politike vlády len okolo 39.000 ľudí. Hlavnou príčinou tohto trendu je však podľa analytikov sviatočné obdobie a v januári počet účastníkov demonštrácií zrejme opäť vzrastie.

    Na Silvestra chcú “žlté vesty” opäť demonštrovať na parížskom bulvári Champs-Elysées. Napriek tomu nemá parížska radnica v pláne zrušiť novoročné oslavy ani tradičný ohňostroj.

    Zameranie protestov sa zmenilo z hnevu nad daňami z palív na kritiku Macrona, ktorý podľa žltých viest ignoruje rastúce životné náklady mnohých Francúzov vo vidieckych oblastiach a malých mestách. Vláda v reakcii na násilnosti prijala súbor sociálnych opatrení, ten však žltým vestám nestačí a žiadajú tiež zvýšenie dôchodkov a minimálnej mzdy.

     

    - Reklama -