Francúzsko: Na silvestrovské oslavy v Paríži dozrú tisíce policajtov

    0
    Ohňostroj, ilustračná foto (Autor: pixabay.com)

    Počas silvestrovského večera má byť v Paríži nasadených približne 12.000 policajtov, oznámil policajný prefekt Michel Delpuech v pondelkovom rozhovore pre televíznu stanicu LCI. V pohotovosti bude aj 6000 príslušníkov ďalších zložiek vrátane hasičských zborov a služieb prvej pomoci.

    Podľa údajov francúzskeho ministerstva vnútra bude v celej krajine slúžiť vyše 147.000 osôb.

    Obzvlášť dôkladne bude polícia dozerať na bezpečnosť pozdĺž parížskej výstavnej triedy Champs-Élysées, kde sa očakáva prítomnosť státisícov oslavujúcich. Každý z nich sa bude musieť najskôr podrobiť kontrole, povedal Delpuech. Do dejiska silvestrovských osláv je zakázané vnášať sklenené fľaše alebo pyrotechniku.

    Práve v blízkosti Víťazného oblúka na Champs-Élysées je pri príležitosti príchodu nového roka pripravený ohňostroj, zatiaľ čo inde v Paríži platí podobne ako v minulosti zákaz odpaľovať pyrotechniku.

    Tzv. žlté vesty plánujú počas silvestrovských osláv na Champs-Élysées ďalší zo svojich protestov, ktoré sa začali ešte v novembri, pôvodne v súvislosti so zdražovaním pohonných hmôt. V príslušnej výzve na Facebooku sa hovorí o “slávnostnom a nenásilnom” zhromaždení. Do poludňajších hodín ohlásilo svoju účasť necelých 9000 používateľov.

    Predošlé demonštrácie žltých viest sprevádzali v Paríži rozsiahle výtržnosti.

     

    - Reklama -