Francúzski poslanci pritvrdili. Toto bude najnovšie v krajine Galského kohúta trestné

    0
    Ilustračné foto: francúzska vlajka (Autor: Wikipedia)

    Prezident Francois Hollande ešte v predvolebnej kampani prisľúbil prijatie podobnej legislatívnej normy. Návrh iného francúzskeho zákona, ktorý sa týkal popierania genocídy uznanej zákonom, zrušila predtým ústavná rada krajiny.

    Práve tento zákon vyvolal ostré protesty v Turecku, ktoré masakru na arménskom obyvateľstve z obdobia rokov 1915-1917 odmieta charakterizovať ako genocídu, pričom používa v tejto súvislosti termín občianska vojna vzhľadom na fakt, že vtedy prišlo o život aj mnoho Turkov a Kurdov.

    Doteraz bolo v krajine galského kohúta trestným činom iba popieranie holokaustu, teraz sa to bude týkať aj genocídy, vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a podobne.

    Fakt, že nemecký Spolkový snem (Bundestag) v júni uznal genocídu spomínanú genocídu Arménov, viedol aj v turecko-nemeckej relácii k zvýšeniu napätia a k odopretiu návštevy nemeckého štátneho tajomníka rezortu obrany a delegácie poslancov na vojenskej základni Incirlik, kde pôsobia aj príslušníci Bundeswehru.

    Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová absolvovala v piatok stretnutie s vojakmi na spomínanej základni a následne rokovala v Ankare s tureckým rezortným kolegom Fikrim Isikom. Obe strany sa dohodli, že na vyriešenie sporu okolo návštev základne v Incirliku budú potrebné ďalšie rokovania. Nemecké médiá informovali, že sa ministerke nepodarilo dosiahnuť očakávaný ústupok tureckej strany.

    - Reklama -