Francúzska vláda navrhla odoberať občianstvo odsúdeným za terorizmus

    0
    V Paríži zomrelo pri teroristických útokoch viac ako 129 ľudí. Celé mesto truchlí (Autor: Jan Rychetský)

    Ide o súčasť opatrení na posilnenie boja proti terorizmu po útokoch v Paríži z 13. novembra, ktoré si vyžiadali 130 obetí na životoch. Vláda chce legislatívnou úpravou, ktorej návrh dnes predstavila, zakotviť v ústave opatrenia výnimočného stavu zavedené po útokoch, od čoho si sľubuje možnosť rýchlejšieho rozhodovania, píše agentúra DPA.

    Ministerka spravodlivosti Christiane Taubirová, ktorá vyjadrila hlboké pochybnosti o plánovanom odoberaní občianstva, v utorok povedala, že ho z návrhu novelizácie ústavy vypustili. Premiér Valls pri dnešnom predstavení návrhu opatrenie obhajoval so zdôraznením, že bude prísne obmedzené na osoby usvedčené z terorizmu a uplatňované až po tom, ako si odsedia tresty.

    Taubirová na tlačovej konferencii s premiérom poprela dohady, že odstúpi: “V súčasnej situácii nie je tým, na čom záleží, moja prítomnosť alebo neprítomnosť vo vláde, ale schopnosť prezidenta a vlády vyrovnať sa s hrozbami, ktorým čelíme,” citoval ju Reuters.

    V súčasnosti môžu byť zbavení francúzskeho občianstva len naturalizovaní občania. Otázka rozšírenia tohto opatrenia na všetky osoby s dvojakým občianstvom rozdelila politikov v krajine z ľavicového i pravicového tábora. Schválenie ústavnej zmeny si vyžaduje trojpätinovú väčšinu hlasujúcich zákonodarcov v oboch komorách parlamentu alebo úspešné referendum, pripomína Reuters.

    - Reklama -