Francúzom sa v roku 2017 podarilo prekaziť jedenásť ozbrojených útokov

    0
    Polícia po útoku teroristu pred chrámom Notre Dame (Autor: TASR)

    Šéf francúzskeho rezortu vnútra to vyhlásil pri príležitosti inaugurácie nového riaditeľa Generálnej správy pre vnútornú bezpečnosť (DGSI) Laurenta Nuneza.

    Posledný atentát, ktorého prípravy úrady včas zachytili, sa mal odohrať v Saint-Ouen, mestečku v severnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Policajti včas zadržali muža, ktorý mal v úmysle spáchať útok na príslušníkov polície.

    V stredu sa zas podarilo odhaliť laboratórium na výrobu trhavín v meste Villejuif v departemente Val-de-Marne v metropolitnej oblasti Paríža. Polícia pri tejto príležitosti zadržala tri podozrivé osoby.

    Vyhlásenie ministra vnútra potvrdzuje nevyhnutnosť zachovávania vysokej úrovne teroristickej hrozby. Collomb o zmarených atentátoch hovorí často – naposledy 22. augusta uviedol, že od začiatku roka sa podarilo zabrániť deviatim útokom, začiatkom leta hovoril o siedmich zmarených atentátoch.

    Eurokomisár pre bezpečnosť Julian King vo štvrtok pred poslancami Európskeho parlamentu uviedol, že skupina Islamský štát po sérii vojenských porážok v Iraku a Sýrii posiela do zahraničia značné sumy peňazí, čo pre Európu znamená “reálne nebezpečenstvo pre nový prílev financovania terorizmu”.

    - Reklama -