Francúzi zvyšujú stupeň teroristickej hrozby a posilňujú kontroly na hraniciach

    0
    Policajti kontrolujú hranicu medzi Nemeckom a Francúzskom v juhonemeckom meste Kehl po útoku na vianočných trhoch v Štrasburgu 11. decembra 2018. (Autor: TASR)

    “Vláda sa teraz rozhodla vyhlásiť stupeň 'hroziaci teroristický útok', pričom sa zavádzajú posilnené kontroly na hraniciach,” uviedol minister vnútra na tlačovom brífingu v Štrasburgu, ktorý je sídlom viacerých európskych inštitúcií vrátane Európskeho parlamentu a nachádza sa v blízkosti nemeckých hraníc.

    Kontroly budú takisto posilnené “na všetkých vianočných trhoch, ktoré sa konajú po celom Francúzsku, aby sme zabránili napodobňovaniu útokov”, dodal Castaner.

    Minister ďalej oznámil, že miestne úrady v Štrasburgu zakážu demonštrácie, aby sa bezpečnostné sily mohli sústreďovať na pátranie po mužovi podozrivom zo streleckého útoku v blízkosti vianočného trhu, ku ktorému došlo v utorok okolo 20.00 h SEČ. 

    Všetky školy budú podľa ministra v stredu otvorené, ale rodičia budú môcť nechať svoje deti doma, ak si to budú želať. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AFP.

    Francúzska prokuratúra začala utorkový útok v Štrasburgu vyšetrovať ako teroristický čin. Podozrivý je na úteku, ale úradom je známy – podľa nich ide o osobu so záznamom v registri trestov a údajne napojenú na extrémistov a radikálov. Polícia má muža na zozname sledovaných osôb. Podľa dvoch rôznych, anonymných bezpečnostných zdrojov je strelcom údajne 29-ročný Chekatt Chérif zo Štrasburgu a polícia ho chcela ešte v utorok ráno zatknúť. Nebol však v mieste svojho bydliska. Policajti našli v jeho dome výbušné materiály.

    Pri útoku blízko rušného vianočného trhu, nachádzajúceho sa okolo mestskej katedrály, zahynuli v utorok večer traja ľudia a 12 ďalších utrpelo zranenia, z nich šesť vážne, oznámil minister vnútra na tlačovom brífingu. Podľa jeho slov útočník sa dvakrát dostal do konfrontácie s policajtmi, ale ušiel.

    Prezident Emmanuel Macron vyjadril sústrasť rodinám obetí na Twitteri, po skončení krízového zasadnutia vlády v parížskom sídle ministerstva vnútra.

     

    - Reklama -