Francúzi prišli s novinkou: Väzenské oddelenia pre islamistov

    0
    Väznica, ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Minister podľa agentúry AP ďalej uviedol, že päť špeciálnych oddelení sa nechystá zatvoriť ani napriek sťažnostiam zo strany odborových združení zamestnancov väzníc. K tým došlo po tom, ako boli vo väznici v meste Osny severne od Paríža pred necelými dvoma týždňami zranení dvaja strážcovia islamistickými radikálmi.

    Minister tento incident odsúdil a označil za neprijateľný, dodal však, že k takýmto útokom paradoxne dochádza menej v oddeleniach vyhradených pre radikálov než v iných častiach francúzskych väzníc.

    Urvoas hovoril dnes aj o plánoch na znižovanie preľudnenosti väzníc, čo je problém, s ktorým Francúzsko zápasí desiatky rokov, a na ktorý sa pozornosť opätovne upriamila práve v súvislosti výnimočným stavom, vyhláseným po teroristických útokoch z novembra 2015.

    Viacero osôb, ktoré sa v uplynulých dvoch rokoch zapojili do teroristických útokov na území Francúzska, vrátane útočníkov na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo bolo pravdepodobne ovplyvnených radikálnym islamom, s ktorým sa stretli práve vo väzení.

    Urvoas uviedol, že v rámci boja proti radikalizmu vo väzniciach sa rozhodol pre rozdelenie zradikalizovaných osôb do viacerých oddelení fungujúcich vo viacerých väzniciach. Konkrétnymi príkladmi pritom poukázal na to, že model, na základe ktorého v iných krajinách takéto osoby umiestňujú do jedného špecializovaného zariadenia, podľa jeho mienky nefunguje.

    Minister podľa agentúry DPA ďalej uviedol, že vo francúzskych väzniciach sa momentálne nachádza približne 1500 pravdepodobne zradikalizovaných osôb.

    Dodal, že vláda v roku 2016 najala do týchto zariadení ďalších 2100 strážcov a v nasledujúcom roku sa chystá ich rady rozšíriť o ďalších 2500.

    - Reklama -