Francúzi plánovali deň v akvaparku v burkinách. To ale nastal hukot

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: Youtube)

    Francúzska obec Pennes-Mirabeau pri Marseille potvrdila zrušenie akcie len niekoľko dní po tom, čo regionálny senátor a starosta Michel Amiel vyhlásil, že bude presadzovať odvolanie podujatia, lebo môže byť narušením verejného poriadku.

    Organizátorom podujatia v akvaparku bolo združenie Smile 13 so sídlom v Marseille, ktoré 14. júla zverejnilo na svojej stránke na Facebooku upútavku na akciu s oznamom, že sa dohodlo so Speedwater Parkom na pevnom dátume a že prístup budú mať výlučne ženy v burkinách (plavkách pre moslimky) alebo v džilbábe (oblečení pripomínajúcom kabát). Tieto odevy zahaľujú celé telo a hlavu.

    “Spoliehame sa na vás, že budete rešpektovať awru a neprídete v dvojdielnom kúpacom odeve,“ uvádzalo sa v upútavke a nasledovali aj ďalšie podrobnosti o oblečení.

    Zásada

    Awra je islamská zásada, podľa ktorej určité časti tela nesmú byť na verejnosti vidieť. Tieto časti tela sa rôznia podľa výkladu spomínanej zásady.

    Plánované podujatie okamžite vyvolalo kritiku predstaviteľov z celého politického spektra a združenie Smile 13 informovalo, že sa stalo terčom islamofóbnych vyhrážok.

    Francúzsko je sekulárna krajina a zákonom zakazuje určité druhy oblečenia, ktoré zakrývajú tvár na verejnosti. Obec Pennes-Mirabeau uviedla, že plánovaná akcia bola porušením princípu rovnoprávnosti mužov a žien, zakotveného vo francúzskej ústave.

    - Reklama -