Francúzi chcú cenzurovať Korán a odstrániť pasáže vyzývajúce na násilie. A Turci reagujú…

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    „Signatári protikoránskeho vyhlásenia sú rovnakí ako teroristi z Islamského štátu,“ vyhlásil turecký prezident Erdogan. Informácie z webovej stránky panislamskej televíznej stanice al-Džazíra preložil server Reflex.cz. Ten ďalej píše, že turecký prezident sa vo svojom verejnom prejave zamyslel nad tým, či tí, ktorí podpísali deklaráciu, čítali Bibliu, konkrétne Starý zákon, lebo keby ho čítali, tak by chceli zakázať aj Bibliu.

    Manifest proti novému antisemitizmu – pod týmto názvom vyšla výzva stoviek francúzskych osobností pred niekoľkými týždňami vo francúzskom denníku Le Parisien – je reakciou na niekoľko násilných útokov na francúzskych židov zo strany francúzskych moslimov. Signatárom manifestu sa nepáči, že veľký priestor v médiách a verejnej debate je venovaný „islamofóbii“ a nenávisti proti moslimom, keď je oveľa pravdepodobnejšie, že terčom nenávisti a fyzického útoku sa stanú židia zo strany moslimských obyvateľov Francúzska. Napriek tomu sa problému antisemitizmu nevenuje dostatočný priestor.

    Medzi podpísanými signatármi je napríklad bývalý francúzsky prezident Sarkozy či vo Francúzsku mediálne známy bývalý moslim palestínskeho pôvodu Waleed al-Husseini. V manifeste sa uvádza aj to, že medzi moslimami sú predstavitelia, ktorí odsudzujú antisemitizmus zo strany moslimov a považujú ho za najväčšiu hrozbu pre samotný islam. Manifest považuje za hlavný zdroj silnejúcej nenávisti voči židom nielen „zastarané“ časti Koránu, ale aj antiizraelskú a antisionistickú politiku francúzskej ľavice.

    Celý text nájdete na webe Reflex.cz.

    autor: nab

    - Reklama -