Flynn povedal, že klamal FBI, teraz zmenil názor. Bývalý Trumpov poradca chce odvolať priznanie

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Flynn svoju žiadosť odôvodnil tým, že americká federálna prokuratúra konala v “zlej viere” a porušila dohodu, ktorú s ním uzavrela.

    Flynnova žiadosť prišla týždeň po tom, čo americké ministerstvo spravodlivosti zmenilo svoje stanovisko k Flynnovmu trestu a odporučilo, aby si bývalý poradca pre národnú bezpečnosť prezidenta Donalda Trumpa odpykal až šesť mesiacov väzenia za to, že počas vyšetrovania napojenia Trumpovho volebného štábu na Rusko klamal FBI.

    Federálna prokuratúra predtým uviedla, že Flynn by sa vďaka svojej rozsiahlej spolupráci s vyšetrovateľmi mohol vyhnúť nepodmienečnému trestu odňatia slobody.

    Podľa Flynnových právnikov sa ministerstvo spravodlivosti pokúša “prepísať dejiny”, keď odvolalo svoje odporučenie, aby bol bývalý Trumpov národnobezpečnostný poradca odsúdený na podmienečný trest, čo odôvodnilo tým, že nebol ústretový a s vyšetrovateľmi nespolupracoval.

    “Michael T. Flynn je nevinný. Pán Flynn v dobrej viere dva roky spolupracoval s vládnymi orgánmi. Prokuratúre ponúkol bezvýhradnú spoluprácu,” uvádza sa vo vyhlásení Flynnových právnikov s tým, že to isté nemožno povedať o prokuratúre, ktorá konala v “zlej viere”, a to od začiatku celého tohto “takzvaného vyšetrovania”.

    Flynn sa koncom roku 2017 priznal, že klamal federálnym vyšetrovateľom. Následne naplno spolupracoval s tímom osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý vyšetroval zasahovanie Ruska do prezidentskej volebnej kampane v roku 2016, ako aj kontakty členov volebného štábu súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa s ruskými predstaviteľmi.

    V rámci Muellerovho vyšetrovania bol Flynn prvou osobou, ktorá sa priznala k trestnému činu, konkrétne k nepravdivej výpovedi pred vyšetrovateľmi FBI. Klamať im mal v súvislosti so svojimi kontaktmi s vtedajším ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kysľakom, ako aj svojou lobistickou činnosťou v prospech Turecka.

     

    - Reklama -