Flašík: Nová Pellegriniho strana? Však 20 rokov boli všetci s Ficom a pchali sa mu niekam

    0
    Fedor Flašík (Foto: TASR)

    „Ak si Smer chce zachovať mieru vplyvu a rešpektu v tejto krajine a príde na stôl otázka, kto má stranu viesť, tak ja určite budem patriť k tým, ktorí sa budú uchádzať o to, že by chceli vtlačiť novú tvár strane Smer,” vyhlásil  Peter  Pellegrini. Robert Fico už tiež avizoval,  že sa plánuje opätovne uchádzať o post predsedu a Pellegriniho nazval slniečkarom. Kto je podľa vás, zoberme to teraz čisto marketingovo, zaujímavejší a má väčšiu šancu byť predsedom úspešnej  strany, Fico alebo Pellegrini?  

    Zatiaľ  to vnímam celé ako rozpačitý chaos. V prvom rade – nie je žiadny snem. Nevieme ani, kto snem naozaj zvolá a kedy, kto naberie skutočne tú odvahu? 

     

    Peter Pellegrini tvrdí, že sa bude snažiť zvolať ho čo najskôr, už po lete.   

    Povedať “budem sa snažiť” je niečo, ako povedať “to nikdy neurobím” a vzápätí´, bach, všetko je v skutočnosti inak.

     

    Ako tieto ich vyjadrenia vlastne vy vnímate? 

    Myslím, že zatiaľ sú to takí dvaja kohútikovia, čo si hrabkajú na svojom smetisku a dávajú odkazy dovnútra strany. Nikto z nich si nie je istý, že aká je nálada u tých členov strany, ktorí tam ešte sú. Tak zatiaľ je to najväčšia strana, nikto nemá toľko hlasov.

     

    Skúsme sa teda vrátiť k pôvodnej otázke a síce, kto by bol pre vás z  ohľadu marketéra, vhodnejší kandidát na úspešnú kampaň?

    Zatiaľ nepoznám zmysel toho: Ja chcem byť nový predseda. Alebo ja chcem ostať starým predsedom. To je príšerne málo, aby sa to udialo. Treba poznať obsah! Prečo? Pretože len chceš byť predseda? Jeden aj druhý. Prečo chceš, Fico, ostať predsedom?

     

    Tak on to vraj berie aj cez to srdce, že stranu zakladal a viedol…

    Ježiš. Ale to je málo na politiku. Lebo som to zakladal a  buď to budem ja, alebo nebude žiadna strana… To poznáme, to už bol Mečiar, to bol aj Dzurinda. Buď ja, alebo nikto!  A zničili dve strany. Taký normálny klasický slovenský princíp. Takže toto môže byť popud Roberta Fica, ale to je také urazené ego. Ak je to tak, zatiaľ nevieme, prečo chce ostať predsedom strany. Tak, ako nevieme, prečo sa chce Pellegrini stať predsedom.

     

    Pellegrini cíti potrebu omladzovania strany a môže vychádzať z percentuálnej politickej úspešnosti u ľudí.  Má proste dôveru ľudí podľa prieskumov, na rozdiel od Roberta Fica. 

    No ale to je nič, to je klamlivé. Kedy mal Kiska 60 percent dôvery?

     

    V čase, keď zakladal stranu Za ľudí, s ktorou spravil ledva päť percent, aby boli v parlamente. 

    No a takto to skoční, keď niekto verí percentám a riadi sa nimi… Ja netvrdím, že Pellegrini z toho spadol  na zadok z tých percent, že, uffff, som za Čaputovou, ale ak je to preňho berná minca, nemá čo robiť v politike. 

     

    Pozrime sa na ten  Pellegriniho nápad. Som presvedčený, že musí dôjsť k výraznej generačnej výmene, musí dôjsť aj k postupnému vyrovnaniu sa s minulosťou, čo je bežné. Demokratická strana nášho typu musí byť schopná prejsť výraznými personálnymi zmenami a musí byť schopná prežiť aj výmenu predsedu,” vyhlasuje Pellegrini.

    Rozoberme si to, ten nový Smer: Pellegrini je v Smere tak dlho ako Fico. Žiga detto. Saková, Raši… to  isté. To je nový Smer?  Však 20 rokov tam všetci boli a pchali sa Ficovi do zadku, aby dostali funkcie. Aký nový Smer? Dneska majú pocit, že má zranenú nohu, lebo je chorý, lebo dostal politicky na bendžo a už sú silnejší? Prečo oni áno a Fico  nie? Všetky kauzy, ktoré sú vyčítané jemu, oni tam predsa boli tiež a boli ticho. Nepočul som žiadne výhrady že: Robert, ty ty, ty, nerob to… Nepočul som, že by sa pýtali, čo za oligarchovia sa tu vraj motajú…

    Celá ich energia sa teraz sústredí na to, že všetko zlé hodím naňho, ja som nič nemohol povedať vtedy, ja som bol v menšine. Na tomto chcú postaviť kampaň? To sa nedá. 

    Fico aj Pellegrini majú jediný príbeh. Pre obidve strany je spoločný.

    - Reklama -