Flašík: Na Glváčovom mieste by som urobil presne toto

    0
    Spoluzakladateľ strany Smer-SD Fedor Flašík v rozhovore s novinármi pred centrálou stany v Bratislave 29. októbra 2019. (Autor: TASR)

    Práve odchádzate zo snemu strany Smer  SD. Už  viete, aké rozhodnutie o budúcnosti prijme Martin Glváč?

    Na sneme sa o Glváčovi vôbec nerozprávalo. Neviem, ako sa rozhodne. Môžem vám povedať, čo by som na  jeho mieste urobil  ja, ale neviem, čo urobí on. Ja by som odišiel.

    Prečo?

    No načo by som si o sebe mal čítať? Úplne prozaicky by som odišiel.

    Ale ak by sme šli do detailov, vy si o sebe tiež môžete čítať… O 250 miliónoch pre Flašíka na nahrávke Gorily.

    No to si môžem čítať, ale ja som si s nikým nepísal. To, že sa dvaja ľudia rozprávali o mne mimo mňa, neviem ovplyvniť. Tak ako vy neviete ovplyvniť, keď sa o vás budú o čomkoľvek rozprávať.  V princípe mi je to  teda jedno. Spýtajte sa Hanzela alebo Fica, čo mysleli svojimi rečami, ja sa o to nezaujímam. Ani si to nečítam. V tejto atmosfére sa strácame už v pojme porušovať ústavu vo verejnom záujme.

    To je pravda, prepisy nahrávok nám tu lietajú cez rôzne webové portály. Prepisy, ktoré má k dispozícii Igor Matovič, sú zo zdroja, ktorý odmieta prezradiť, a je tam evidentne viac faktografických chýb. Súd v kauze Kočner zas pripustil konverzáciu z Threemy, hoci sa časť berie vážne a časť nie  napríklad o mercedese pre prokurátora Šantu sa vážne neberie, iné áno. Je to chaos.

    Mne ako právnikovi sa to zdá už úplne cez čiaru, ale úplne. Zverejňujú sa nezverejniteľné veci pod hlavičkou verejný záujem. Kto ale povedal, čo je verejný záujem? Kto? Kto má to právo? Je to nebezpečné a môže sa to otočiť v iných veciach. Viem, že teraz je taká atmosféra, že ideme na barikády, hurá, len viete, aj prijímanie tých Lex Harabin a Lex Jankovská, vyzlečme sudcu pri akomkoľvek podozrení…, tak o dva roky niekto napíše, že sudca je pedofil, a my nepočkáme na orgány činné v trestnom konaní?

    Ja sa nikoho nechcem zastávať, ale upozorňujem na riziko.

    Je pravda, že emócie, hoci, samozrejme, ide o otrasné svedectvá komunikácií  akoby  v časti spoločnosti prevažovali nad rozumom.

    V prvom rade, aj keď sú to strašné veci a nemajú sa stávať, treba ich riešiť s chladnou hlavou. Treba ich riešiť zákonnou cestou a v rámci pravidiel hry, aby sa to o pol roka, rok neskôr nezvrtlo v úplne iných kontextoch a budeme tu mať 50. roky – Miladu Horákovú, družstevník sa stane prokurátorom, odsúdi sa, dopredu sa napíše rozsudok. 

    Právo je citlivé. Dnes nám to vyhovuje a povieme si, že zverejňovanie bankových účtov nám vyhovuje a vykašleme sa na bankové tajomstvo a na iné zákony súvisiace s tým alebo sa vykašleme na telekomunikačný zákon, ktorý jasne hovorí, že ani poštár nesmie prezradiť, čo videl v liste.

    Politici si našli zaklínadlo – vo verejnom záujme, nech ma lynčujú. Spoliehajú sa na to, že keď bude súd trebárs s Matovičom za porušenie ústavy, že ľudia prídu pred pojednávaciu miestnosť a budú kričať:  Prepustite Matoviča. Nebudú. To zaklínadlo  politikov  – verejný  záujem – je presne zadefinovaný aj v Trestnom poriadku.

    Čo hovoríte na návrat Vladimíra Mečiara, ktorému ste kedysi robili úspešnú volebnú kampaň, do politiky cez hnutie Slovenská liga?

    Ako to povedať slušne? Neviem, kto ho nahovoril. Asi nejaká skupina starých pánov a dám z HZDS ho chce zneužiť, aby sa chvíľkovo zviditeľnili. Nie je tam žiadna šanca a bude to veľmi smutný výsledok.   

    Ako vidíte šance Smeru – SD v tejto chvíli? 

    Poviem vám to celkom presne, keď bude zostavená kandidátka. Veľa závisí od toho, či bude Pellegirni na kandidátke a či bude jednotkou. Takisto je dôležité, či tam dajú netoxických mladých ľudí, trebárs z regiónov. Taká kandidátka môže byť.

    Kde vidíte Roberta Fica, aby bola ´sexi´ kandidátka?

    Nechcite moju odpoveď. On tam pravdepodobne niekde bude, ale dôležité je, ako to bude vyskladané do 50. miesta. Fico je predseda strany, a to by ešte ako tak vo voľbách prešlo.

    Ako hodnotíte doterajšiu predovlebnú kampaň všeobecne?

    Zatiaľ je to príšerná kampaň, najhoršia od roku 1997. Jediné, čo som sa od strán o programe dozvedel, je, kto bude mať koľko strán programu. Kampaň je zlá, krvilačná, bez ratia, postavená na emóciách. Ak aj niekto zmotá vládu, tak vydrží dva roky. Nič stabilné vo výsledku nadchádzajúcich volieb nečakám. 

    Autorka:  Lucia Balichová

     

    - Reklama -