Firme premiérovho kamaráta Bašternáka štát vrátil na daniach niekoľko miliónov eur. Tlaky na vyšetrovanie a podriadených. A kompetentní? Klasika, mlčia

    0
    František Imrecze (Autor: SITA)

    Firma BL-202 patrila L. Bašternákovi a v roku 2012 dostala vratku DPH vo výške dva milióny eur, neskôr dostala ešte ďalších šesť miliónov. Kontrola sa podľa Trendu v tomto prípade nekonala, hoci jedna zamestnankyňa ju navrhovala. Finančná správa na otázku, kto ju stopol a či o tom vedenie vedelo, neodpovedala.

    Vyšetrovanie kauzy bolo v roku 2014 na podnet Kriminálneho úradu Finančnej správy na podozrenie z trestného činu neodvedenia dane. Bašternákova firma si nárokovala vrátiť na daniach dva milióny z dôvodu kúpy bytov. Ceny bytov vraj boli nadhodnotené, ale štát vratky aj tak vyplatil.

    Neskôr firme vyplatili aj ďalších 5,9 milióna eur. Kristína Gavalcová, správkyňa daňového subjektu, dala podľa Trendu podnet na vykonanie nadmerného odpočtu DPH za august 2012, za tento mesiac BL-202 žiadala o vrátenie až 1,6 milióna. Z oddelenia kontroly vraj prišiel pokyn, že kontrola nie je nutná.

    Neskôr L. Bašternák spoločnosť predal a nový majiteľ uviedol, že účtovné záznamy zo sporného obdobia nemá. Vyšetrovanie sa teda uzavrelo, lebo chýbala daňová kontrola. Na otázky, prečo sa kontrola nevykonala, hovorkyňa finančnej správy Partícia Maciková uviedla, že ide o tajomstvo.

    V liste sa podľa Trendu píše, že na „kontrolórky Ing. Petru Hanzelovú a Ing. Danielu Slobodovú bol vyvíjaný nátlak zo strany vedenia Finančnej správy, konkrétne Ing. Danielom Čechom – generálnym riaditeľom daňovej a colnej sekcie a Ing. Františkom Imreczem – prezidentom Finančnej správy, aby sa predmetná daňová kontrola skončila bez nálezu, teda v podstate v poriadku. Za odmenu potom pani Slobodovú vymenovali za vedúcu oddelenia daňových kontrol na DÚ Bratislava“.

    Imrecze obvinenia odmietol a vyhlásil, že on na Finančnú správu nastúpil len dva týždne pred spustením kontroly. Generálny riaditeľ daňovej a colnej sekcie nastúpil až po jej ukončení. V druhom polroku 2012, keď už obaja spomínaní úradovali, však Bašternák bez kontroly dostal ďalšie milióny.

    Opozičná SaS žiadala pre kauzu Imreczeho odchod, Peter Kažímír, vtedajší minister financií sa ho však zastal. „Ide o anonymné obvinenia a minister financií na základe takýchto neoverených informácií nemá dôvod spochybňovať prácu Finančnej správy a jej predstaviteľov. Niekto sa pravdepodobne týmto anonymným spôsobom snaží poškodiť dobré meno inštitúcie, ktorá intenzívne bojuje proti daňovým únikom, čoho dôkazom je každoročné zvyšovanie efektivity výberu daní,“ uviedlo tlačové oddelenie ministerstva financií na margo anonymného listu.

    Ladislav Bašternák je developer, ktorý vlastní aj rezidenciu Bonaparte, v ktorej býva aj Robert Fico a byt tam vlastní aj Ján Počiatek. Bašternák sa ku kauze dlhodobo odmieta vyjadriť.  

    - Reklama -