Financovanie cirkví, minimálna mzda aj psychotropné látky. Čaputová dala zelenú týmto zmenám

    0
    Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

    Pokiaľ by sa sociálni partneri dohodli na výške minimálneho zárobku do 15. júla alebo na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady do 31. augusta, mesačná minimálna mzda bude určená ich dohodou.

    Ak k dohode nedôjde, použije sa vzorec, ktorý stanovuje zákon. Jeho základom je priemerná mesačná nominálna mzda zamestnanca v hospodárstve SR zverejnená Štatistickým úradom (ŠÚ) SR za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, na ktorý sa minimálna mzda určuje suma. Mesačná minimálna mzda bude 60 % tejto sumy.

    Určenie takéhoto základu pre určenie minimálnej mzdy vychádza zo skutočnosti, že predmetná suma je v čase približného začatia rokovania zástupcov zamestnávateľov a zamestnancov už známa, keďže ju ŠÚ SR zverejňuje v priebehu marca.

    Novela zákona nadobudne účinnosť od 1. januára 2020. Prvýkrát sa minimálna mzda podľa nových pravidiel určí na rok 2021.

    Cirkvi budú financované inak ako doteraz

    Zníženie administratívnej záťaže daňových subjektov, efektívnejšie vymáhanie daňových nedoplatkov, ale aj opatrenia v oblasti používania elektronickej registračnej pokladnice.

    Tieto zmeny prinesie novela daňového poriadku z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorú v utorok takisto prezidentka podpísala.

    Okrem toho svoj svoj podpis dala aj pod novelu zákona o spotrebnej dani, ktorou chce rezort financií viac bojovať proti daňovým únikom na spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu.

    Zároveň by novela mala zvýšiť právnu istotu ekonomických subjektov, ako i správcu spotrebnej dane z elektriny, uhlia a zemného plynu.

    Čaputová dnes podpísala aj novelu zákona z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností. Cirkvi budú financované inak ako doteraz, revízia zastaraného zákona prichádza po 70 rokoch.

    “Jednou z hlavných zmien tak bude, že štát už nebude prispievať na platy duchovných podľa doterajších tabuliek, ale registrovaným cirkvám poskytne celkový balík peňazí podľa počtu veriacich. Väčší dôraz sa bude klásť na samostatné a nezávislé hospodárenie cirkví. Podpora štátu bude zároveň vnímaná iba ako jeden zo zdrojov podpory a financovania činností cirkví, čím sa docieli vyššia miera nezávislého postavenia a pôsobenia cirkví v SR,” vysvetlil rezort kultúry.

    Rozšíri sa zoznam omamných a psychotropných látok

    Prezidentka svojim podpisom odobrila aj novela zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorá má uľahčiť cezhraničné obchodovanie s tovarom.

    “Zmenami a doplnením zákona o DPH dôjde k úprave existujúcich a vytvoreniu nových zákonných pravidiel upravujúcich cezhraničné dodanie tovaru medzi podnikmi v rámci EÚ s cieľom dosiahnutia harmonizovaných pravidiel v Únii v tejto oblasti,” priblížil rezort financií.

    Čaputová svojim podpisom dala zelenú aj novele, ktorá zmení zoznam omamných a psychotropných látok. 

    Rozšíri sa o nové omamné a psychotropné látky prvej skupiny. Látka Cannabidiol, CBD, ktorú rezort zdravotníctva pôvodne navrhoval vypustiť, napokon v zozname ostane.

    Prezidentka odobrila aj nový systém odmeňovania profesionálnych vojakov, úpravu označovania strelných zbraní na civilné použitie, zavedenie informačného systému v sociálnej ekonomike, novelu zákona o kontrole v štátnej správe, novelu, ktorá má podporiť elektromobilitu,  zvýšenie príspevku pre firmy na udržanie pracovných miest, zmeny pri typovom schvaľovaní vozidiel aj zmeny v STK či novelu na podporu a posilnenie kvality práce s mládežou.

    Čaputová tiež podpísala novelu, na základe ktorej bude o uznávaní vysokoškolských diplomov na účely pokračovania v štúdiu bude po novom rozhodovať rezort školstva

    - Reklama -