Finančný analytik ostro o baniach v Handlovej. Paraziti nie sú Rómovia, ale…

    0
    Robert Fico a Peter Čičmanec v bani (Autor: TASR)

    „Handlovský baník každý deň drie pri podpovrchovej ťažbe hnedého uhlia. Hnedé uhlie je nekvalitné a špinavé,“ píše analytik a dodáva, že takéto uhlie sa už v Európe nikde podpovrchovo neťaží, pretože sa to jednoducho finančne neoplatí. Uhlie potom z bane putuje do nováckej elektrárne. „V dobách jadra a soláru tak obyvatelia Hornej Nitry získavajú prístup k sýtemu zdroju rakoviny. Handlovský baník riskuje svoj život, ohrozuje životy iných, a naviac každý mesiac žobre o peniaze,“ upozorňuje na situáciu Melioris, podľa ktorého je ťažba naozaj nerentabilná.

    „Štát totiž posiela viac než 2 200 eur mesačne každému baníkovi. Riaditeľ bane Čičmanec peniaze prevezme a baníkom vyplatí superhrubé mzdy približne 1 200 eur. Na ruku dostane baník približne 650 eur,“ vysvetľuje analytik pomery v Handlovej a dodáva, že uzavretím bane by Slovensko napríklad splnilo dohody o emisiách skleníkových plynov v horizonte desiatok rokov.

    Transformácia regiónu

    V druhej časti statusu Melioris naznačil riešenia pre región, ktorý by zatvorenie baní v momentálnej situácii položilo na lopatky. V imaginárnom prejave, ktorý analytik napísal pre Roberta Fica, povie premiér baníkom napríklad toto: „Chlapi, nie Rómovia z osád, ale vy ste paraziti! Riskujete tu životy pre nič, a ešte aj otravujete vzduch ostatným. Od januára zatvárame.“ Vláda by podľa Meliorisa nemala peniaze nalievať Čičmancovi. Mala by prinútiť Jaguar, aby svoju automobilku postavil na Hornej Nitre, či z eurofondov zaplatiť expertov, ktorí by región pretransformovali z uhoľného „na niečo rozumnejšie“.

    Miesto vo svojom pláne analytik dokonca našiel aj pre absolventov humanitných či umeleckých odborov. „Z Bratislavy sem dotiahneme mladé dokumentaristky a kulturologičky. Budú vás hladkať po mozoľnatých dlaniach a vypytovať sa vás na zmysel života,“ sľubuje premiér baníkom v Meliorisovom prejave.

    Skutočnosť je však úplne opačná. Premiér Robert Fico, ktorý v septembri navštívil baňu Nováky, vyhlásil: „Pokiaľ budem predsedom vlády, moja vláda sa nebude nikdy otáčať baníkom chrbtom,“ a bane v podobe, v akej sú, vláda plánuje dotovať až do roku 2030. 

    Zdroj: Facebook/Libor Melioris

    - Reklama -