Finančná správa hlási úspech, odhalila miliónové daňové podvody s čínskym tovarom

    0
    Ilustračná foto (Autor: TASR)

    Uviedla, že kriminalisti z finančnej správy opäť zasahovali v obchodoch s čínskym tovarom. Zaistili účtovné dokumenty firiem podozrivých z porušovania zákonov o dani z pridanej hodnoty (DPH) a dane z príjmov. Kriminalisti vyčíslili predpokladanú škodu voči štátnemu rozpočtu na 6 miliónov eur.

    Priblížila, že Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS) zasahoval v máji v obchodoch s čínskym tovarom vo viacerých mestách – v  Dunajskej Strede, Vrábľoch, Malackách, Ružomberku, Holíči, Trnave, Šahách, Šamoríne a Stupave. Účtovníctvo všetkých spoločností sa však nachádzalo na spoločnej adrese v Bratislave. Kriminalisti finančnej správy účtovníctvo zaistili.

    Obchodníci vykazovali podľa Skokanovej vysoké ročné obraty s minimálnymi daňovými odvodmi. Podľa zistení si mali umelo znižovať vlastnú daňovú povinnosť, a to napríklad tým, že zaradili do svojho účtovníctva zjednodušené faktúry, teda pokladničné doklady. Tie však boli vystavené dodávateľmi, ktorí podľa ich slov nemajú vedomosť o tom, že dodali uvedeným spoločnostiam tovar. 

    Aj tieto prípady podľa hovorkyne potvrdzujú, že takmer u každého kontrolovaného obchodníka s čínskym tovarom sa vyskytujú tí istí dodávatelia, ktorí už nepodnikajú alebo potvrdili, že s danými spoločnosťami nikdy neobchodovali. Platby za nákupy tovaru realizovali prevažne v hotovosti, v zákonom stanovenom limite do 1000 eur.

    Skokanová dodala, že konanie vykazuje znaky organizovanej skupiny. Zaistené účtovné doklady preveruje finančná správa vo viacerých daňových kontrolách. 

     

    - Reklama -