Financial Times tvrdia, že Merkelová môže dopadnúť ako Thatcherová. Potešujúce to však pre ňu nie je

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa rozhodla otvoriť náruč utečencom. Doma aj vo svete si za to zaslúžila pochvalné slová, ale nielen tie. Došlo aj na kritiku a tá stále silnie. Dokonca už aj mnohí členovia Kresťanskej demokracie, domovskej strany Angely Merkelovej, si dokážu predstaviť donedávna čosi nemožné – pád vlastné kancelárky. Varovné slová predniesol analytik Philip Stephens.

    “Podľa Stephensa sa pred krízou kancelárke darilo udržať” premyslenú, obozretnú, koherentnú“ politiku v Nemecku aj v Európe. Avšak jej rozhodnutie poskytnúť prístrešie utečencom v takom počte dalo Merkelovej smrteľnú ranu. A pocit, že stratila kontrolu nad situáciou, sa zvyšuje, uviedol analytik. Aj to sa môžete dočítať vo Financial Times.

    EÚ teraz teda stojí pred dilemou. Vyriešiť utečeneckú krízu podľa kancelárkiných nôt, alebo si napísať noty iné, ale riskovať tak svoj koniec. Kancelárka Merkelová totiž doteraz v EÚ pôsobila ako symbol politickej stability. Bola schopná udržať rôzne záujmy členských štátov EÚ ako-tak pohromade. Ak padne ona, spomínané rozdiely sa začnú prehlbovať.

    - Reklama -