Filozof Chomsky: Antifa je veľkým darom pravici. To, čo robia, je často nesprávne, dodal

    0

    „Čo sa týka Antifa, je to nepatrný okraj ľavice, presne tak ako jej predchodcovia,“ uviedol Noam Chomsky pre Washington Examiner. „Je to však veľký dar pravici, vrátane militantnej pravice, ktorá prekvitá,“ dodal.

    Mnoho aktivistov spojených s voľne organizovaným hnutím Antifa sa považuje za anarchistov alebo socialistov. Často sa obliekajú do čierneho a robia opatrenia na utajenie svojej identity.

    „To, čo robia, je často principiálne nesprávne – ako blokáda rozhovorov – a (hnutie) je vo všeobecnosti sebapoškodzujúce,“ povedal Chomsky. „Keď sa konfrontácia preklopí do arény násilia, vyhráva najtvrdší a najbrutálnejší – a vieme, kto to je,“ tvrdí profesor emeritus jazykovedy na Massachusettskej technickej univerzite (MIT).

    Násilie v Charlottesville vo Virgínii vypuklo po tom, ako domnelý priaznivec belošskej nadradenosti počas pochodu belošských nacionalistov v americkom štáte Virgínia nasmeroval auto do davu antirasistov, z ktorých nie všetci boli aktivistami hnutia Antifa, pričom zabil jedného človeka a 19 zranil. Písali sme o tom TU.

    Keď v utorok americký prezident Donald Trump zopakoval, že za násilie v Charlottesville sú zodpovedné obe strany, nielen členovia takzvanej alternatívnej pravice, čelil hlasnej kritike odporcov. „Myslím si, že vina je na oboch stranách,“ vyhlásil rozhodne Donald Trump. Písali sme o tom viac TU.

    Kam Antifa zapadne v historickom kontexte progresívneho aktivizmu, nie je jasné, no niektorí pozorovatelia vnímajú, že čoraz populárnejšie hnutie – ktorého členovia boli masovo zatýkaní počas Trumpovej inaugurácie po pochode, keď rozbíjali okná – sa stáva dôležitou, akceptovanou časťou mainstreamovej ľavice.

    Profesor z Georgetownskej univerzity Mark Lance povedal, že nárast hnutia Antifa je jasnou odpoveďou na otvorenejšie organizovanie sa fašistov. „V týchto dňoch vidím konkrétnejšiu produktívnu diskusiu medzi antifašistami a ďalšími ľavičiarmi než kedykoľvek predtým v mojom živote,“ uviedol. Podľa neho je dôvod sa domnievať, že Antifa bude integrovaná do vznikajúcej koalície zahŕňajúcej podporovateľov Sandersa, demokratických socialistov, rojkov, Movement for Black Lives (MBL), environmentalistov a indiánskych organizátorov.

    Lance tvrdí, že akcie Antify „nemusia byť násilnými konfrontáciami, no v praxi má väčšina Antify snahu fyzicky odporovať fašistickým pochodom a brániť sa pred útokmi fašistov“. Lance nevidí blízku historickú spriaznenosť s ľavicovými skupinami sformovanými v šesťdesiatych rokoch ako Čierni panteri alebo Meteorológovia (Weather Underground), ktorí viedli kampaň pomocou bombových útokov zameraných na ničenie majetku. Uviedol, že obe tieto organizácie sa zameriavali na vládne inštitúcie.

    „Je tam istá obmedzená podobnosť s Weather Underground,“ uviedol Chomsky. Dodal však, že „Weather Underground sa líšili nielen radikálne odlišným kontextom, ale tiež taktikou, takmer vždy proti majetku, aspoň čo sa týka úmyslov“. Naopak, Antifa má podľa neho za cieľ byť obranná.

    „Antifašizmus počas nárastu nacizmu v Nemecku je možno lepšou analógiou pre dnešnú Antifu,“ uzavrel Chomsky, ktorý vyjadril znepokojenie nad Trumpovými poznámkami. Objasnil, že v Nemecku „bolo ľavicové násilie sotva problémom“.

    - Reklama -