Filipínsky „trestajúci“ starosta Duterte bude prezidentom. Rivali priznali porážku

    0
    Prezident Filipín Rodrigo Duterte (Autor: SITA)

    Je jasné, že starosta mesta Davao je budúcim prezidentom Filipínskej republiky,“ povedal novinárom kandidát vlády a bývalý minister vnútra Roxas. Rešpektujme a prijmime rozhodnutie ľudu,“ dodal.

    Duterte – 71-ročný starosta štvrtého najväčšieho filipínskeho mesta Davao na južnom ostrove Mindanao, známy svojimi tvrdými vyjadreniami – získal po zrátaní hlasov z 91 percent volebných okrskov takmer 39 percent hlasov, teda 15,31 milióna. Po ňom nasledoval Roxas s 23,32 percenta hlasov, čiže 9,22 milióna.

    Digong, želám ti veľa úspechov,“ povedal Roxas a použil pritom Duterteho prezývku.

    Duterte, známy ostrým jazykom, sa počas búrlivej kampane nevyhol nadávkam, vyhrážal sa zabíjaním zločincov a opakovane hovoril o možnosti rozpustiť parlament, aby sa vyhol prípadnému odvolaniu pre porušovanie ľudských práv. Vyhlásil tiež, že do pol roka skoncuje s obchodovaním s drogami, kriminalitou a korupciou a že s páchateľmi takýchto zločinov urobí krátky proces.

    Viac než 54 miliónov registrovaných voličov rozhodovalo v pondelok na Filipínach okrem nového prezidenta tiež o viceprezidentovi, guvernéroch provincií, o zložení provinčných zastupiteľstiev, o starostoch a poslancoch mestských zastupiteľstiev – celkovo o obsadení približne 18 000 postov.

    - Reklama -