Figeľ: Sloboda náboženstva a svedomia v juhovýchodnej Ázii je pod rastúcim tlakom

    0
    Ján Figeľ (Autor: TASR)

    “Sloboda náboženstva a svedomia v krajinách juhovýchodnej Ázie vzbudzuje čoraz väčšie obavy. Zdá sa, že rastúci počet členov Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) zneužíva dominantné náboženstvo na definíciu národnej identity. Niektoré členské štáty sa považujú za akýchsi strážcov tvrdení o náboženskej pravde. Takýto trend náboženstvo politizuje,” uviedol Figeľ.

    Ako príklad spomenul Brunej, kde je štátnym náboženstvom islam a kde je zakázané vyučovať iné náboženstvo. V Malajzii podľa neho čelia vážnym prekážkam moslimovia, ktorí chcú konvertovať na iné vierovyznanie. Prenasledovanie náboženských menšín pretrváva vo Vietname.

    “Častým problémom v celej juhovýchodnej Ázii je štátna kontrola náboženských menšín, extrémna interpretácia náboženstva, kriminalizácia náboženských menšín pomocou nespravodlivej legislatívy a podobne. Aj toto budú témy konferencie. Sloboda myslenia, svedomia a náboženského vyznania patria k základným v medzinárodnom práve. Hlavným garantom slobody náboženstva sú štáty. No treba povedať, že úlohou štátov nie je len toto právo rešpektovať, ale aj zabrániť jeho porušeniu zo strany iných aktérov,” zdôraznil.

    Figeľ sa v rámci návštevy Thajska, v ktorom žije 94 percent budhistov a päť percent moslimov, stretne aj s historikom, spisovateľom a budhistickým učiteľom Sulakom Sivaraksom a s predsedom poradnej rady výboru pre vykonávanie odporúčaní pre Jakchainský štát Surakiatom Sathirathaiom.

    Konferencia o slobode náboženstva alebo viery v juhovýchodnej Ázii sa koná už po štvrtý raz. Po jej prvom ročníku podpísali účastníci Deklaráciu slobody náboženstva alebo viery v juhovýchodnej Ázii. Druhá konferencia sa uskutočnila v Dili vo Východnom Timore, kde sa účastníci zaviazali tvoriť dlhodobé strategické plány v tejto oblasti. Tretí ročník konferencie bol na Filipínach, kde sa začala formovať aktívna platforma predstaviteľov za slobodu náboženstva alebo viery.

    - Reklama -