Fidesz chce do ústavy presadiť aj povinnosť ochrany kresťanskej kultúry pre všetky orgány štátu

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Televízia pripomenula, že predseda Benátskej komisie Gianni Buquicchio nedávno vyzval šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa, aby schvaľovanie návrhu tohto zákona odročili, alebo aspoň aby vzali do úvahy odporučenia tohto poradného orgánu Rady Európy. Hír TV na základe Orbánovho vyjadrenia konštatovala, že maďarská vláda tejto žiadosti nevyhovie.

    Maďarský parlament bude v stredu hlasovať o novele ústavy, ktorej cieľom je – ako tvrdí vláda – ochrániť národnú suverenitu a zamedziť usídľovaniu cudzieho obyvateľstva. Poslanci budú hlasovať aj o návrhu zákona proti ilegálnej migrácii.

    Vládna strana Fidesz minulý týždeň iniciovala, aby novela ústavy zakotvila do základného zákona i povinnosť ochrany kresťanskej kultúry pre všetky orgány štátu.

    Do ústavy chce Fidesz presadiť aj zákaz bývania na verejných priestranstvách. Zneužívaniu verejných priestranstiev by štát a samosprávy mali zabraňovať tým, že by zabezpečili ubytovanie pre bezdomovcov.

    Návrh zákona “Zastavme Sorosa”, nazývaný podľa finančníka a filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorého Budapešť obviňuje z podpory nelegálnej migrácie, umožňuje trestať organizovanie tejto činnosti. Samotný Soros tieto obvinenia odmieta.

    - Reklama -