Ficovi teplé miesto nezabezpečili. Hanba. Toto nemá obdobu, reagujú poslanci na chaotické hlasovanie

    0
    Národná rada Slovenskej republiky (Autor: TASR)

    Po nekonečných diskusiách, rozpravách a čítaniach navrhovanú novelu zákona o voľbe ústavných sudcov poslanci neschválili. Potrebných bolo minimálne 90 hlasov, pričom za zmenu hlasovalo iba 55 poslancov z koaličných strán – teda Smeru, Mosta-Híd a SNS, viacerí sa hlasovania zdržali. Celkovo sa v parlamente nachádzalo 99 poslancov, väčšina opozície odišla. Neúspešné výsledné hlasovanie spôsobilo, že poslanci ani na druhý pokus napriek snahe neopravili zmenu účinnosti prechodných ustanovení. Podporilo ich len 81 poslancov, minimum bolo 90.

    Ešte predtým sa však počítalo s tým, že ústava sa napokon bude meniť. V pléne totiž prešiel aj s podporou časti opozície 98 hlasmi dôležitý pozmeňujúci návrh Róberta Madeja (Smer-SD). Ten spočíval v tom, že ak kandidát na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR získa od poslancov aspoň 90 hlasov, stane sa ústavným sudcom automaticky a do rúk prezidenta len zloží sľub. 

    Výčitky Kollárovej strane

    Opoziční poslanci vyčítali Borisovi Kollárovi a členom jeho strany Sme rodina, že svojimi hlasmi podporili pozmeňujúci návrh Róberta Madeja. Ten na slová svojich opozičných kolegov reagoval tak, že ako strana vždy boli za to, aby sa ústavní sudcovia volili ústavnou väčšinou v parlamente, teda 90 hlasmi. Hlasovanie Sme rodina obhajoval aj Milan Krajniak. Uviedol, že on považuje Madejov návrh za dobrý, a preto zaň hlasoval. Na druhej strane zdôraznil, že za Fica ako prípadného kandidáta na ústavného sudcu hlasovať nebude.

    Pozmeňujúci návrh najprv podporili aj poslanci z Kotlebovej strany ĽSNS. V druhom hlasovaní o pozmeňovacom návrhu sa však zdržali a rovnako ako poslanci za Sme rodina návrh ako celok nepodporili. Predseda strany Marian Kotleba uviedol, že sa týmto spôsobom s koalíciou zahrali. Jeho strane pôvodne išlo o to, aby o ústavných sudcoch rozhodoval parlament 90 hlasmi poslancov.

    Počas rozpravy vyzývali opoziční poslanci zo SaS a OĽaNO Borisa Kollára a jeho stranu, aby si podporu zákona rozmysleli. Rovnako vyzývali ministra spravodlivosti Gábora Gála, aby návrh stiahol z rokovania a prepracoval, ten to však odmietal.

    Jarjabek: To, čo sa udialo, nemá obdobu

    K priebehu včerajšieho hlasovania sa vyjadril poslanec za Smer Dušan Jarjabek. Podľa neho to, čo sa v utorok 23. 10. udialo v parlamente, nemá obdobu. „To už nie je ani suterén. Galkomato a iní ičovci stratili úplne rozum a rôzne madam s maturitou sa im strašne snažili vyrovnať. Sú to preteky v blbosti a vulgárnosti. Kto vyhrá? Nikto. Kto prehrá? Slovensko,“ konštatoval na Facebooku.

    Blahová: Ústavu cez koleno nezlomili

    „Férové je napísať, že dnešný pokus hrádze proti extrémizmu o únos ústavného súdu na poslednú chvíľu prekazila poslanecká družina okolo M. Kotlebu. Nepodporili Madejov pozmeňujúci návrh,“ napísala podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová na svojom Facebooku.

    Jej stranícka kolegyňa Natália Blahová uviedla, že koaličné strany spolu so Sme rodina a ĽSNS toľko kombinovali, až sa im to stalo osudným a celú dohodu prekombinovali. „Ústavu cez koleno nezlomili. No v konečnom dôsledku urobili z ministra nesvojprávneho pajáca, sami seba umazali vyhláseniami, ktoré si budú internety pamätať roky, preukázali vrcholnú neodbornosť a neúctu k Ústave SR a k zákonodarnému procesu, keď ústavu prepisovali pozmeňujúcimi návrhmi uprostred noci,“ napísala na sociálnej sieti.

    Dodala, že silný tlak opozície, teda SaS, OĽaNO a niekoľkých nezaradených poslancov, a neschválenie zákona spôsobilo, že Robertovi Ficovi nezabezpečili teplé miesto na ústavnom súde. „My sme to ustáli a nepovolili. A ich plán sa zosypal. Veľká hanba to bola pre nich všetkých.“

    Hlina: Je to hanba

    Svoj názor k hlasovaniu o zmene Ústavy SR vyjadril aj šéf KDH Alojz Hlina. Podľa neho je predseda Sme rodina Boris Kollár vydierateľný a bude hlasovať tak, ako to nakáže Smer. „Neboli to zmätky. Kotlebovci nezahlasovali pre tých ´fašistov´. Za Madejov návrh (a teda za zmenu ústavy podľa neho) zahlasovali okrem vládnej koalície aj Kollár a jeho suita. Je to hanba. Ešte raz mi bude niekto vyčítať, že mám problém s Kollárom, začnem to brať osobne,“ napísal.

    Dodal, že je desivé, že kotlebovci budú hlasovať za návrh toho, kto ich nebude nazývať fašistami. „Takže fašisti už nebudú fašisti. Vládna koalícia si na to zvykne a bojím sa, že aj iní. A kotlebovci budú ďalej rozdávať poukazy 1488. Začína to byť riadna výzva zabojovať o to naše Slovensko, verím, že bude s kým,“ uzavrel.

    Beblavý: Koalícia sa spojí s kýmkoľvek

    Kritikou nešetril ani zakladateľ strany Spolu Miroslav Beblavý. Uviedol, že sa definitívne potvrdilo, že ak súčasnej koalícii ide o všetko, tak sa spoja s kýmkoľvek. A je jedno, či ide o kotlebovcov, alebo kollárovcov.

    „Znamená to nielen, že predsedovia nemajú žiadne zábrany a hranice, ale aj to, že v poslaneckých kluboch ich nechce a nevie nikto zastaviť. Slovenská demokracia v nich nemá ochranu ani svojich základných atribútov. Takéto veci by v západnej Európe neurobila žiadna vláda, ale robí to napríklad Babiš,“ konštatoval.

    Podľa neho sa rovnako ukázalo, že ak chce koalícia niečo schváliť a potrebujú na to hlasy opozície, tak im pomôžu nielen poslanci z ĽSNS, ale aj zo Sme rodina. Dodal, že ak chceme na Slovensku zmenu, tak je potrebné zabezpečiť, aby ústavná väčšina nebola tvorená z koalície a daných dvoch opozičných strán.

    „Prečo nakoniec fašisti nezahlasovali za technický, ale kľúčový opravný návrh a tým odsúdili na neúspech celú túto veľkú hru? Nevieme. Či zazmätkovali, či si povedali, že nezahlasujú za návrh, ktorého predkladateľ (Gál) ich v záverečnom slove nazval fašistami, či to mali v úmysle celý čas? Ťažko povedať a ani sa to nedozvieme, pretože dôveryhodné a pravdovravné zdroje v ĽSNS neexistujú. Tragédiou je, že slovenská demokracia visí na šnúrke Kotlebových gatí.“ Konštatoval, že ústavní sudcovia sa síce budú voliť po starom, ale stále ide o lepšiu alternatívu, ako by sa mali voliť podľa Madejovho pozmeňovacieho návrhu, kde by vynechali prezidenta.

    Via Iuris: Považujeme to za sklamanie

    Podľa organizácie Via Iuris parlament nevyužil možnosť na zlepšenie výberu ústavných sudcov. Nadchádzajúca voľba tak bude prebiehať po starom, teda zahlasovaním 39 poslancov, bez bližšie stanovených požiadaviek na osobnosť kandidáta. „Zachovanie súčasného stavu, ktorý nevyžaduje konsenzus väčšieho počtu poslancov, ponecháva priestor na zvolenie nevyhovujúcich kandidátov tak, ako to bolo v minulosti,” zdôraznila Kristína Babiaková. Podľa nej hrozí, že vládna väčšina presadí zvolenie deviatich sebe lojálnych ústavných sudcov. Tým by “politicky ovládla” Ústavný súd SR až do roku 2031. 

    Via Iuris tiež upozorňuje, že ponechanie súčasnej platnej úpravy zvyšuje možnosť ohrozenia dôveryhodnosti Ústavného súdu SR. Je to však stále lepšie, ako pozmeňovací návrh vládnej koalície, ktorý bol pôvodne schválený. Kľúčové teraz bude, aby proces vypočutia v parlamente zabezpečil, že budú zvolení takí kandidáti na ústavných sudcov, ktorí zabezpečia nezávislosť a dôveryhodnosť Ústavného súdu SR na nasledujúcich dvanásť rokov,” povedal Peter Wilfling z organizácie.

    Autor: PH / TASR

    - Reklama -