Ficove stanoviská sú na úrovni stredoveku, som z neho hlboko sklamaný, prehovoril bývalý šéf socialistickej frakcie v Europarlamente

    0
    Rakúsky politik, europoslanec za Sociálnodemokratickú stranu Rakúska a bývalý šéf socialistickej frakcie v Európskom parlamente Hannes Swoboda (Autor: SITA)

    Rakúsky politik a súčasný europoslanec za Sociálnodemokratickú stranu Rakúska Hannes Swoboda poskytol rozhovor pre Denník N, kde sa vyjadril k utečeneckej kríze, postoju Rakúska k islamu aj k nášmu premiérovi Robertovi Ficovi. Vyjadrenia na Ficovu adresu však nie sú v ničom pozítivne.

    Fico na vlne populizmu

    Swoboda tvrdí, že prijatie okolo 90-tisíc žiadostí o azyl zo strany Rakúska možno hodnotiť z väčšej časti ako „pozitívny príbeh“. „Doteraz sme nezaznamenali žiadny väčší problém,“ povedal. Priznal však, že nie všetci imigranti sú spokojní a prebiehajú medzi nimi konflikty. Nie každý Sýrčan totiž uteká pred Islamským štátom a niektorí z nich nechcú byť s Afgancami. Postoj niektorých lídrov však odsudzuje a tvrdí, že myslia iba sami na seba. „Lídri ako Robert Fico si vôbec neuvedomujú, že ak niekto má právo na azyl, tak sa potom môže pohybovať po celej Európe,“ hovorí s tým, že nemôžeme žiadať morálnu zodpovednosť len od troch krajín, ako Nemecko, Švédsko a Rakúsko.

    Podľa Swobodu treba vnímať aj pozadie, prečo sa vlády ako tá naša správajú tak neprijateľne. Upozorňuje aj na to, že žijeme v multikultúrnej spoločnosti a napríklad islam je súčasťou Európy už desaťročia, dokonca v Rakúsku je uznaný už dávno za oficiálne náboženstvo. „Jediná zmena je zakázané financovanie zvonku, aby napríklad Saudská Arábia nemohla presadzovať svoje videnie islamu. Rovnako potrebujeme, aby islam učili domáci experti, vyštudovaní napríklad vo Viedni,“ prízvukuje. A to, aby sa rakúsky kancelár vyjadril na adresu moslimov v podobnom duchu ako náš premiér, je podľa neho vylúčené. Týka sa to premiérových vyjadrení, že dá sledovať každého moslima na Slovensku alebo nedovolí vytvorenie ucelenej moslimskej komunity.

    Pritom nie tak dávno Swoboda o Ficovi povedal, že už nie je až taký populista a že sa zmenil. Teraz priznal, že to bola „chyba v úsudku“ a  z Fica je „hlboko sklamaný už dlhšie“. Späť na svojej vlne sa totiž predseda vlády podľa neho ocitol ešte pred prezidentskými voľbami, ktoré pre neho napokon skončili neúspešne. Teraz máme pred parlamentnými voľbami a Fico sa často vyjadruje na tému migrácie, terorizmu a utečeneckej krízy. Ficove stanoviská sú však podľa Swobodu „na úrovni stredovekého zmýšľania“. To podľa neho nemá nielenže nič spoločné so sociálnou demokraciou, ale ešte je to aj antieurópske. „Nemá medzi európskymi socialistami absolútne čo robiť,“ odkazuje mu.

    Ficove stanoviská sú podľa Swobodu dôvodom na jeho vylúčenie zo sociálnodemokratickej rodiny. „Môže si hovoriť sociálny demokrat, ale nie je ním. Nie je dokonca ani demokrat,“ znejú politikove drsné slová.

    - Reklama -