Ficove obedy zadarmo môžu na severe Slovenska spôsobiť mimoriadnu situáciu, chcú povolať armádu

    0
    Ľubomír Galko a Robert Fico (Autor: TASR)

    O problémoch na Orave informovala Televízia Markíza. Malé obce na severe údajne vedia, čo ich čaká, avšak nemajú tušenia, ako to vyriešia. Starostovia dotknutých obcí a riaditelia viacerých škôl hovorili o mimoriadnej situácii z dôvodu nedostatočných kapacít miest v jedálňach. Od nového roku by museli variť a vydať jedlo pre približne 500 detí. „Tej situácie sa desím, lebo nemáme na to priestory, ani technologické zariadenia, ani personál,“ uviedla vedúca školskej jedálne v obci Mútne Mária Pňačeková.

    Ak by chceli zvýšiť kapacitu jedálne, ktorú v danej škole majú obmedzenú na 38 miest, tak by potrebovali 250-tisíc eur, ktoré nemajú. Rovnako na to nemajú ani čas. „Predpokladám, že vyhlásime mimoriadnu situáciu. Zavoláme vojakov, aby tu postavili vojenský stan a nech tam kúria v nejakej piecke a, samozrejme, budú musieť priviezť aj nejaké kotly, aby varili obedy pre tieto naše deti,“ uviedol starosta obce Marián Murín.

    Inú situáciu majú v obci Beňadovo, kde dokonca nemajú školskú jedáleň a deti sa musia stravovať na chodbe, kde sa zmestí 24 stoličiek. Od januára by sa tu muselo zmestiť 220 detí. Podľa starostu danej obce Jaroslava Pepuchu by sa to dalo vyriešiť iba tým, že by sa stravovali postupne, čo by sa mohlo predĺžiť až do času olovrantu, teda do pol štvrtej popoludní. To by im však zvýšilo náklady z dôvodu zamestnania dvoch nových kuchárok, pričom by išlo o 40-tisíc eur ročne.

    Galko: Vláda by mala skončiť čo najskôr

    K danej reportáži sa vyjadril aj bývalý minister obrany z čias Radičovej vlády, Ľubomír Galko. Podľa neho je to jasný príklad toho, čo sa stane, ak korumpuje diletant zo Smeru.

    „Ide o plastický príklad toho, do akých absurdných pomerov môže priviesť predstaviteľov našich miest a obcí zúfalá snaha obyvateľa Bašternákovho bytu vyhnúť sa politickému cintorínu. Bez rozmyslu, len s cieľom skorumpovať časť voličov a hlavne spraviť si lacný marketing. Táto vláda by mala skončiť čo najskôr, lebo škody budú neustále narastať,“ napísal na svojom facebookovom profile.

    Podľa predsedu strany Smer by sa obedy zadarmo pre všetkých žiakov základných škôl a posledných ročníkov materských škôl mali zaviesť od 1. januára 2019. Toto sociálne opatrenie strany Smer-SD sa týka skupiny detí, ktorá predstavuje zhruba 516 000 žiakov základných škôl a posledných ročníkov materských škôl. “Najmä na druhom stupni škôl je účasť detí na stravovaní nízka, pohybuje sa na 50 – 60 percentách,” povedal Fico. 

    Každé dieťa by tak malo od štátu dostať 1,20 eura na deň na stravovanie. Za jeden školský rok je to pre jedno dieťa zhruba 120 eur. “Dokopy bude toto opatrenie stáť približne 117 miliónov eur,” povedal Fico.
    V prípade, že sa obedy zadarmo v nasledujúcom roku osvedčia, strana bude uvažovať o zavedení tohto opatrenia aj pre stredoškolákov. 

    V školských zariadeniach sa podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) vlani stravovalo 381 000 detí. “Vítam toto opatrenie, lebo si myslím, že bude účinné,” povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD).  “My zriaďovateľom, teda mestám, obciam a cirkvám, poskytneme 1,20 eura na jedného žiaka. Tým sa naša povinnosť končí,” vysvetlil. Ako doplnil Richter, v prípade, že školy nie sú vybavené kuchyňou, budú pre žiakov financované desiate. 

    - Reklama -