Ficova vláda ide dávať stimuly skoro za 10 miliónov eur. Analytik varuje, musia sa na ne vyzbierať iní podnikatelia

    0
    Eurá. Ilustračná fotografia. (Autor: TASR)

    Premiér Robert Fico má na stole návrhy finančnej pomoci v šiestich mestách – v Rimavskej Sobote, Hnúšti, Sučanoch, Krásne nad Kysucou, Trenčíne a Kechneci. V týchto mestách by mal pomôcť slovenským firmám prostredníctvom dotácií na rozšírenie fabrík, daňových úľav či priameho príspevku na vybudovanie nového pracovného miesta.

    Podľa informácií denníka Nový Čas rekordérom by v rámci podnikov mala byť firma Hyca, ktorá sa nachádza v okrese Rimavská Sobota. Na vybudovanie jedného pracovného miesta by od štátu mala dostať 12-tisíc eur a s dotáciou na vybudovanie podniku sa táto suma vyšplhá na hodnotu 33-tisíc eur.

    Proti týmto krokom sa ohradili podnikatelia z Klubu 500 na čele s Vladimírom Sotákom. „Poskytnutie štátnej pomoci v navrhovanej sume a štruktúre by spôsobilo významnú konkurenčnú nevýhodu pre ostatných výrobcov,“ uviedli zástupcovia združenia. Ministerstvo hospodárstva argumentuje tým, že Rimavská Sobota patrí k najmenej rozvinutým okresom. Analytik Martin Vlachynský z INESS tvrdí, že v minulosti boli stimuly na jedno pracovné miesto ešte vyššie. „Stimuly pracovné miesta nevytvárajú, len ich prerozdeľujú,“ hovorí analytik a dodáva, „na každé euro stimulu sa musia vyzbierať iní podnikatelia.“

    - Reklama -