Ficov zdvihnutý varovný prst: Opäť musíme riešiť krízové javy. Ide o zamestnancov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “Ak niekedy bola krízová miera nezamestnanosti, dnes je to schopnosť nájsť zamestnancov. Na to netreba šetriť finančnými prostriedkami, do toho treba ísť,” vyhlásil dnes na podujatí HNClubu organizovaného Hospodárskymi novinami.

    Avizoval pritom balík nových vládnych opatrení. Pokiaľ sa na ňom nájde dohoda v rámci koalície, verejnosti by ho mali predstaviť 1. mája.

    Bližšie ho zatiaľ nechcel špecifikovať, obsahovať by však mal napríklad podporu vedy a výskumu. Tzv. superodpočet výdavkov firiem na túto oblasť by sa mal zvýšiť z doterajších 1,25 na 2, podobne ako je to v Českej republike.

    Zmeny sú nevyhnutné

    Problém s nedostatkom pracovnej sily by podľa Fica mohla riešiť vyššia mobilita pracovnej sily, podpora nájomného bývania, ale aj zmeny v školstve.

    V strednom aj vysokom školstve je podľa neho potrebné zamerať sa na podporu smerov, ktoré majú šancu uplatniť študentov na trhu práce, čiže najmä technických na úkor humanitných.

    Vážna bude podľa premiéra diskusia o budúcnosti eurofondov po roku 2020.

    V krátkodobom horizonte treba vyriešiť otázku príspevkov Veľkej Británie do európskeho rozpočtu počas odchodu tejto krajiny z EÚ. Kým je členom únie, mala by si Británia podľa Fica plniť svoje záväzky.

    “Potom príde vážna diskusia o kohéznej politiky ako takej. Možno v nej bude menej peňazí, ale verím, že bude podstatne pružnejšia ako doteraz,” konštatoval.

    Vzhľadom na nedostatok eurofondov v budúcnosti je podľa predsedu vlády stále dôležitá diskusia o investičnej výnimke zo zákona o dlhovej brzde. Domnieva sa, že aj keď túto zmenu v súčasnosti opozícia odmieta, treba sa k nej opäť vrátiť.

    Je za vyrovnaný rozpočet

    Bez investičnej výnimky dodatočné pôžičky štátu na financovanie infraštruktúry negatívne ovplyvňujú ukazovatele deficitu a dlhu, upozornil Fico.

    “Považujem túto tému za legitímnu a treba sa k nej v nejakom čase opäť vrátiť. Bolo by dobré, keby vznikla dohoda na túto silnú ekonomickú tému. Toto je asi jediná cesta, ako získať ďalšie dodatočné zdroje,” zdôraznil.

    Počas diskusie vyzdvihol význam zdravých verejných financií, zároveň však upozornil, že vyrovnaný rozpočet sám o sebe nevníma ako konečný politický cieľ.

    “Som za vyrovnaný rozpočet, ale vláda by mala mať možnosť nastaviť si časový harmonogram, ako ho dosiahnuť. Minister financií hovorí o roku 2019, ja to rešpektujem,” konštatoval.

    Prípadné riešenie problematiky migrácie či nutnosť dávať viac peňazí na obranu a bezpečnosť to však ešte môže zmeniť.

    “Môžu vzniknúť mimoriadne okolnosti, ktoré nás prinútia rok 2019 prehodnotiť. Teraz v apríli 2017 môžem konštatovať, že plán, ktorý nastavil minister financií, platí,” dodal Fico.

    - Reklama -