Ficov kabinet si dnes posvieti na väzňov, vojakov i naše predsedníctvo

    0
    Pohľad na rokovanie vlády SR. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Ministri sa budú zaoberať aj materiálom z dielne rezortu spravodlivosti, podľa ktorého je potrebné zvýšiť kapacitu slovenských väzníc. Ako sa uvádza v Správe o plnení úloh vyplývajúcich z Aktualizovanej koncepcie väzenstva Slovenskej republiky na roky 2011 až 2020, stále je vysoký počet osôb, ktoré napriek právoplatnému odsúdeniu nenastúpili na výkon trestu odňatia slobody. Z objektívnych alebo subjektívnych dôvodov nie je vo výkone odňatia slobody okolo 1 650 osôb. Ďalším dôvodom je, že v ostatných členských štátoch Európskej únie bolo vo väzniciach podľa posledných údajov získaných rezortom zahraničia vyše 870 občanov Slovenska. V súvislosti so zmenami európskej a následne vnútroštátnej legislatívy je otázkou relatívne krátkeho času ich vydanie na výkon trestu odňatia slobody na Slovensko, uvádza sa ďalej v materiáli. 

    Počty vojakov by sa v tomto roku mali zvýšiť o 520 vojakov oproti plánu, ktorý bol schválený na rok 2015. Vyplýva to z materiálu rezortu obrany, ktorý je na programe vlády. Plánované je, že počet vojakov bude ku koncu roka 16 642. Dôvodom je zvýšenie tabuľkových počtov 5. pluku špeciálneho určenia, práporu ISTAR, ale aj práporu podpory velenia. V materiáli sa ďalej uvádza, že je potrebné vytvoriť aj personálne predpoklady na dosiahnutie národnej počiatočnej operačnej spôsobilosti Styčného tímu pre integráciu síl NATO, ktorý bude sídliť vo vajnorských kasárňach v Bratislave.

    Celkové náklady programov Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV) na obdobie rokov 2016 až 2019 budú zo štátneho rozpočtu 155 712 500 eur. Ministerstvo školstva zároveň odhaduje finančné prostriedky zo súkromných zdrojov na 28 906 875 eur. Ich skutočná výška však závisí od počtu úspešných projektov podaných v súlade s platnou schémou štátnej pomoci. Vyplýva to z Návrhu programov Agentúry na podporu výskumu a vývoja, ktorý kolegom predloží minister školstva Juraj Draxler. Sumy pritom zahŕňajú už aj predpokladané náklady počas dobiehania projektov v rokoch 2020 až 

    Ministri by mali odsúhlasiť štatút Situačného centra (SITCEN) Slovenskej republiky. Pôjde o analytické informačné centrum na nadrezortnej úrovni, ktoré bude pracovať v nepretržitom režime. Začlenené bude do organizačnej štruktúry Kancelárie Bezpečnostnej rady SR, ktorá zabezpečuje úlohy spojené s činnosťou Bezpečnostnej rady SR.

    - Reklama -