Ficov Smer má ďalšieho súpera. Opozíciu podporila aj Podnikateľská aliancia

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) podporila iniciatívu Štrngám za zmenu. Tvrdí, že “zhoršujúce sa podnikateľské prostredie na Slovensku môžu zlepšiť jedine hlboké reformy”. Podľa výkonného riaditeľa PAS Petra Kremského považujú podnikatelia za najväčšie problémy, ktoré im strpčujú život, nefunkčnosť súdov, korupciu, nerovnosť pred zákonom či zlé hospodárenie štátu. Ako ďalej cituje tlačová správa Kremského, zmeniť spomínané problémy môžu jedine hlboké reformy. “PAS sa preto pridáva a tiež štrngá za zmenu v oblastiach, ktoré iniciatíva pomenovala. Nech sa správa štátu vráti do rúk jeho občanov, nech sa Slovensko stane krajinou pre ľudí,“ tvrdí Kremský.

    Iniciatíva Štrngám za zmenu navrhuje odpolitizovanie polície, napríklad zrušením bezdôvodnej odvolateľnosti policajného prezidenta, ďalej zabrániť vplyvu na prokurátorov zvýšením verejnej kontroly na prokuratúru, zvýšiť tlak na zodpovednosť sudcov, sfunkčniť Najvyšší kontrolný úrad, pomôcť odkrývať schránkové firmy a zabrániť ovplyvňovaniu verejných činiteľov rôznymi darmi. K opatreniam iniciatívy a ich presadzovaniu po získaní mandátu sa doteraz zaviazali strany KDH, Most-Híd, OĽaNO, SaS a Sieť.

    Iniciatívu Štrngám za zmenu ako občiansku iniciatívu vytvorili pred marcovými voľbami do Národnej rady SR štyri na Slovensku pôsobiace mimovládne organizácie, ktoré sa zameriavajú na dobre spravovanú spoločnosť, a to Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI), Nadácia Pontis, Nadácia Zastavme korupciu a Via Iuris. Ako píšu na svojej webstránke http://www.strngamzazmenu.sk zakladatelia iniciatívy pripravili návrhy legislatívnych zmien, ktoré ponúkajú politickým stranám zúčastňujúcim sa parlamentných volieb a chcú, aby boli po voľbách prijaté do vládneho programu. Strany sa k opatreniam iniciatívy prihlasujú tým, že podpíšu verejný záväzok. Zakladatelia iniciatívy tiež vyhlasujú, že ide o občiansku iniciatívu, ktorá sa neuchádza o hlasy voličov a nezdružuje politikov ani iné skupiny, ktorým ide o moc. Možnosť pripojiť sa k nej majú mimovládne organizácie, ľudia z podnikateľského prostredia, predstavitelia kultúrneho života, osobnosti verejného života a predovšetkým bežní občania.

    Deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989 čakajú Slovensko v sobotu 5. marca. O priazeň približne 4,4 milióna voličov sa uchádza 23 politických subjektov.

    - Reklama -