Fico zvýšil minimálnu mzdu. Keby bolo na mne, bola by 750 eur, vyhlásil

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter a premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    “Minimálna mzda samotná a jej zvyšovanie vytvára tlak na zvyšovanie miezd vo všetkých oblastiach. Ak sa pozrieme na rast minimálnej mzdy od roku 2006 a vezmeme do toho aj mierne navýšenie za vlády Ivety Radičovej, dnes sa blížime takmer k 90-% navýšeniu minimálnej mzdy od roku 2006 do roku 2017,” vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii premiér. Zároveň avizoval, že tento trend zvyšovania chce vláda udržať za každú cenu. “Zvyšujeme minimálnu mzdu každý rok, ako sme vo vláde od roku 2006. Nie je pravda, že ak sa zvyšuje, že to bude viesť k rastu nezamestnanosti. Slovensko má priestor na ďalšie zvyšovanie platov.

    Zároveň opäť zopakoval, že strana Smer-SD bude mať záujem rokovať s partnermi v parlamente, aby sa inštitút minimálnej mzdy stal súčasťou sociálneho piliera a zakotvil by sa do Ústavy SR. “Pokiaľ by sa nám podarilo presvedčiť našich partnerov v parlamente, či už vo vládnej koalícii alebo v opozícii, veľmi by sme privítali, keby sa minimálna mzda so svojimi základnými parametrami mohla objaviť aj v Ústave SR. To je ešte ale na dlhú diskusiu,” priblížil Fico.

    Fico: Keby bolo na mne…

    Predseda vlády taktiež avizoval, že v budúcom roku, v prípade, že sa opäť nedohodnú sociálni partneri, bude ambíciou vlády zvýšiť minimálnu mzdu na 500 eur. “Predbiehame splnenie sľubu, ktorý sme dali, že minimálna mzda dosiahne úroveň 500 eur do roku 2020. Nevidím absolútne dôvody, prečo by nemohla presiahnuť úroveň 500 eur. Predpokladám, že o takomto čase, ak sa nedohodneme so sociálnymi partnermi, budeme podpisovať nariadenie, ktoré bude hovoriť o minimálnej mzde začínajúcej číslom päť na úvod,” avizoval Fico. Zároveň však uviedol, že keby bolo na ňom, mohla by minimálna mzda dosiahnuť až 750 eur. “Musí sa na Slovensku oplatiť pracovať. Keby bolo na mne, a teraz poviem kacírsku myšlienku, ja rovno seknem tú minimálnu mzdu na 750 eur. Aj za cenu, že nás to bude stáť obrovské peniaze vo verejnej správe. Ale toto je jediná cesta, ako urobiť rozdiel medzi tými, ktorí robia a ktorí nerobia,” vyhlásil Fico.

    Sociálni partneri sa na výške minimálnej mzdy ani počas tohto roka opakovane nedohodli. Preto opäť sumu navrhlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR a rozhodla o nej vláda. “Zvyšovanie minimálnej mzdy automaticky zvyšuje aj priemernú mzdu na Slovensku. Zvyšovanie minimálnej mzdy prehlbuje rozdiel medzi tými, čo pracujú a medzi tými, ktorí sú len poberateľmi sociálnych dávok. A o to nám ide,” podotkol Richter.

    Richter vyzdvihol súbeh dávky v hmotnej núdzi a mzdy

    Minister práce za dobrý nástroj označil aj súbeh dávky v hmotnej núdzi a mzdy. Vďaka tomuto opatreniu podľa Richtera prijalo prácu takmer 40.000 ľudí. “Je nevyhnutné, aby trend posilňovania výšky minimálnej mzdy pokračoval, aby sa prehlbovala priepasť medzi sociálnymi dávkami a minimálnou mzdou. Máme záujem podporovať mobilitu za prácou, aby ľudia, ktorí majú záujem pracovať, aby prácu zobrali,” dodal Richter.

    Celkové ročné náklady zamestnávateľov v súkromnej sfére na zvýšenie minimálnej mzdy by mali dosiahnuť 61,4 milióna eur. Z toho náklady zamestnávateľov na doplatky do novej sumy minimálnej mzdy by mali predstavovať 42,6 milióna eur a odvody do poistných fondov majú dosiahnuť 18,8 milióna eur.

    Z analýzy vplyvov rezortu práce ďalej vyplýva, že nárast minimálnej mzdy sa môže premietnuť do rastu mzdových nákladov približne 30.000 zamestnávateľov, ktorými sú samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a približne 13.400 firiem. Zvýšenie minimálnej mzdy by sa malo dotknúť takmer 119.000 zamestnancov, pričom takmer 70.000 pracuje pre SZČO a vyše 49.000 pre firmy.

    - Reklama -