Fico zarezal hladové doliny a ani nevie, aké hlúposti pácha, myslí si exminister Mikloš. Za vládnym balíčkom vidí dokonca diabolský plán zameraný na Cigáňov

    0
    Ivan Mikloš, exminister financií (Autor: SITA)

    Fico detaily balíčka pre hladové doliny predstavil v Rožňave 19. augusta pred zástupcami 140 samospráv. I tu však platilo, že pozvaní neboli všetci. Na Ficových opatreniach však Mikloš vo svojom blogu nenechal nitku suchú a jedno po druhom ich znosil pod čiernu zem. Exministrovi financií sa nepozdáva zámer vlády preplácať časť investícií firmám, ktoré investujú aspoň 100-tisíc eur a prijmú aspoň 10 zamestnancov. Tie majú dostať preplatených 45 až 55 % platových nákladov. „Vo vyspelých ekonomikách sa podporujú jednotlivé pracovné miesta, kým Fico nejde podporovať pracovné miesta, ale veľkopodnikateľov, ktorí majú investičných 100-tisíc. Teda ide podporovať len svojich, ktorých už predtým nechal, aby sa nabalili,“ píše Mikloš.

    Stačí dotácia jedno euro

    Exminister vzápätí  pokračuje: „Prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka sa podľa Pravdy nechal počuť, že by bolo lepšie podporiť investície už od 50-tisíc a nárok na podporu by mal byť aj v okresoch s 15- až 18% nezamestnanosťou. Malí podnikatelia nemajú ako zohnať 100-tisíc. Veru tak. Ale dodajme, že ešte lepšie by bolo, keby sa opatrenie netýkalo 10 pracovných miest, ale jedného jediného. A investičné minimum by nebolo 100-tisíc, ale 1 euro. Ako to dosiahnuť? Nebabrať do ekonomiky, nezavádzať smrtiace odvody živnostníkom a nenútiť eseročky dosahovať v každej chvíli zisk. Pripomeňme, že Fico najprv hromadne zarezal živnostníkov a keď sa tí poschovávali do s.r.o., tak zarezal aj tie. Daňovou licenciou. Pritom živnostníci sa živili sami, nepýtali subvencie, nechceli stimuly, chceli len žiť. A bolo by to tak aj ostalo, keby nie Fico.“

    Z človeka marxistický odľud?

    Mikloš pokladá za hlúpy ťah aj zavedenie odvodových úľav pri zamestnaní dlhodobo nezamestnaného – dnešný limit 12 mesiacov nezamestnanosti by mal byť znížený na 6 mesiacov na úrade práce. „Po novom síce po spustení automatických odvodových úľav v hladových dolinách zamestnávateľ pri zamestnaní človeka, ktorý bol na úrade práce zapísaný aspoň 6 mesiacov, bude platiť len úrazové a garančné poistenie a ušetrí na odvodoch pri minimálnej mzde asi 150 eur mesačne po nejakú dobu. Ale zároveň sa zruší odvodový bonus, ktorý sa doteraz uplatňoval po celej krajine pre všetkých, čo zamestnali človeka, ktorý bol bez práce minimálne 12 mesiacov. Pri odvodovej úľave zamestnávateľ nesmie rušiť už existujúce pracovné miesta, aby nemohol robiť rotáciu pri prijímaní dlhodobo nezamestnaných – jedného vždy prijať a jedného prepustiť. Ale tým sa zabráni prepúšťaniu i vtedy, ak by na to bol objektívny dôvod. Tak sa z ľudských bytostí robia dehumanizované univerzálne marxistické jednotky pracovnej sily typu ´bulk´,“ vysvetľuje exminister.

    Plánuje premiér chrániť Bratislavu pre Rómami?

    Ani nápad vlády preplácať pracujúcim cestovné na podporu pracovnej mobility sa bývalému vicepremiérovi  veľmi nezdá. Alebo aspoň spôsob, ktorým k nemu pristúpil Ficov kabinet. Ten totiž zároveň plánuje v hladových dolinách podporovať výstavbu sociálnych bytov.  „Podporovať mobilitu pracovnej sily je dobrý ťah, ale i ten je anulovaný opatrením presne opačným. Fico ide podporovať výstavbu sociálnych bytov v hladových dolinách. Teda zároveň ide podporovať i mobilitu, i fixáciu najchudobnejších do bezperspektívnych lokalít. Buď je to perfídny diabolský plán, ako ponechať Cigáňov na východe, aby nekočovali a nekazili dojem turistom v Bratislave. Alebo ide o obvyklú inkompetenciu a komunistickú pudovú potrebu legislatívneho hemženia, aby ukazoval, kto je tu pánom,“ rozčuľuje sa Mikloš.

    „Keď sa nevie, kam sa ide, len sa ide a ide, v učebniciach managementu a financií sa tomu hovorí random walk, náhodné kráčanie. Pri nedostatku informácií sú si všetky alternatívy rovnocenné a akákoľvek činnosť je lepšia, ako zastať a porozmýšľať. A tak čo panovníkovi prebehne hlavou, to uskutoční. Keďže už vyhnal či umlčal všetkých okolo, ktorí by mu to vedeli vysvetliť, ani nevie, aké hlúposti to pácha,“ zakončuje svoje úvahy Mikloš.

    Celý článok si môžete prečítať TU
     

    - Reklama -