Fico vo voľbách zasa uspeje. Prečo? Čítajte analýzu amerických novinárov…

    0
    Robert Fico (Autor: SITA)

    Ako informuje portál topky.sk, Washington Post neopomína vo svojej analýze aktuálne dianie na Slovensku, keď sa SMER-SD dostal do konfliktu s verejnosťou najmä pri štrajkoch učiteľov, korupčných kauzách v zdravotníctve či vo vzájomnom obviňovaní sa z nekalých praktík s predsedom hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igorom Matovičom. Američania vyzdvihujú dôvody, prečo má SMER-SD popularitu, akou v súčasnosti disponuje.

    Washington Post upozorňuje na silné regionálne štruktúry strany. Mecenáši strany v regiónoch sú často zástupcovia priemyselných či ekonomických odvetví. Ficovi sa napriek tomu, že Slovensko má časy najvyššieho rastu ekonomiky z čias druhej Dzurindovej vlády za sebou, podarilo prezentovať ako líder, ktorý vedie krajinu cez ťažké časy. Realitou je relatívne stabilný rast slovenskej ekonomiky, ako aj pokles nezamestnanosti počas druhej Ficovej vlády.

    Fico je tiež podľa amerických autorov politik, ktorý si dokáže zaviazať veľkú časť svojho voličstva. Je majster využívania populizmu vo svoj prospech a opatrenia ako vlaky zadarmo sú darmi, na ktoré jeho voliči reagujú. Napriek tomu, že moslimská komunita je na Slovensku zanedbateľná v porovnaní s počtami moslimov v západoeurópskych krajinách, sa Robert Fico dokázal dostať do pozície ochrancu Slovenska pred islamizáciou, umelo vytvoreného problému.

    Bez konkurencie

    Dominanciu strany SMER-SD dotvára tiež roztrieštenosť pravicovej opozície a fakt, že ho „zľava“ ohrozujú len marginálne strany typu KSS či Vzdor-Strana práce, ktorých preferencie sú minimálne. Ficovi sa podarilo dostať do povedomia verejnosti pojem zlepenec, ktorý jeho voliči vnímajú v opozícii so stabilitou vládnutia, ktorú podľa sociálnych demokratov vlády SMER-SD na Slovensko priniesli. Washington Post tiež tvrdí, že Fico je najobratnejším politikom, akého sme na Slovensku za posledných 10 rokov mali. Ani prehraté prezidentské voľby neotriasli jeho popularitou a je teda vysoko pravdepodobné, že aj v týchto voľbách dokráča súčasný premiér so SMER-SD k víťazstvu.

     

    - Reklama -