Fico v RTVS: Bratislavský samit bol pre Slovensko diplomatický úspech

    0
    Premiér Robert Fico a jeho poradca pre komunikáciu Erik Tomáš (Autor: TASR)

    Kritiku Fico označil za negativizmus. Z jeho pohľadu bolo životne dôležité, aby sa členské štáty v Bratislave stretli a oznámili európskej verejnosti, že chcú pokračovať ďalej. Tento cieľ sa podľa premiéra podarilo splniť a konkrétne opatrenia budú nasledovať na nadchádzajúcich riadnych samitoch v bruselskom prostredí.

    “Prosím, trošku pozitívne rozmýšľajme, buďme trošku hrdí na túto krajinu. Táto krajina je stabilná, táto krajina prosperuje. Keby nebola stabilná a neprosperovala, tento samit v Bratislave nikdy nie je. Tak nechoďme na to, že všetko bolo zlé, negatívne. Bol to dobrý samit, stojím si za tým,” zdôraznil v RTVS.

    Fico vysvetlil, že Slovensko neformálnu schôdzku iniciovalo s tým, aby sa na nej rokovalo o témach, na ktorých je zhoda a ktoré Európsku úniu spájajú. Preto sa v Bratislave nehovorilo o povinných kvótach alebo o ruských sankciách, ale o ochrane vonkajších európskych hraníc, boji proti terorizmu, ekonomických a sociálnych otázkach, boji s nezamestnanosťou mladých ľudí alebo o digitalizácii Európy.

    Podľa Fica súčasťou piatkovej diskusie európskych lídrov nebola ani otázka krátenia eurofondov pre krajiny, ktoré nie sú solidárne pri prerozdeľovaní utečencov. Je tu, naopak, plán na zdvojnásobenie takzvaného Junckerovho fondu, určeného na podporu veľkých investícií, z čoho by malo profitovať aj Slovensko. Z fondu má byť financovaný nový bratislavský obchvat. “Aj toto je konkrétny výsledok bratislavského samitu,” pripomenul Fico.

    Tento týždeň však splnomocnenec vlády SR pre vyjednávanie rozpočtu EÚ Vazil Hudák súhlasil pri rokovaniach o eurorozpočte v Bruseli so škrtmi v eurofondoch na budúci rok o 24 percent, pričom tieto prostriedky by sa mali použiť na riešenie otázok migrácie.

    “Ak hovoríme o efektívnejšom využívaní finančných prostriedkov, ochrane vonkajších hraníc, niekde musíme zohnať finančné prostriedky. Preto je dnes diskusia ohľadom eurofondov, stále je však otvorená, nič nie je schválené, nič nie je dohodnuté,” reagoval na to Robert Fico. “Ak bude na stole princíp lepšieho využívania peňazí, ja budem za,” doplnil.

    - Reklama -