Fico učiteľom neustúpi. Školstvo i platy pedagógov sa budú riešiť až po voľbách

    0
    Živá reťaz učiteľov. (Autor: zdroj: pk)

    Ak bude Smer súčasťou novej vládnej koalície, bude podľa Fica pokračovať vo zvyšovaní platov učiteľov. Premiér oznámil, že majú zdroje na minimálne 25 percentné zvyšovanie platov učiteľov na nasledujúce štyri roky od 2016 do 2020. Musí však vzniknúť konsenzus pri kolektívnom vyjednávaní, keďže učitelia sú súčasťou verejnej správy, kde pracuje 350-tisíc ľudí. 

    Fico ocenil rokovanie parlamentného školského výboru. Členovia výboru v utorok 2. februára prijali uznesenie, podľa ktorého majú všetky politické strany, ktoré idú do nadchádzajúcich volieb, deklarovať záväzok prijať po voľbách Národný vzdelávací program na roky 2016 až 2020. Národný vzdelávací program bude obsahovať ciele vzdelávania, kroky na ich dosiahnutie aj časový harmonogram. Fico tiež dodal, že vláda je pripravená do volieb rokovať s učiteľmi o obsahu programového vyhlásenia vlády ako aj o obsahu Národného vzdelávacieho programu. 

    K protestom učiteľov na uliciach Fico uviedol, že majú politické pozadie. “Môžeme hovoriť o konkrétnom prepojení organizátorov iniciatívy s politickou stranou OĽaNO,” hovorí Fico s tým, že ak sa budú objavovať ďalšie politicky organizované podujatia, vníma ich ako súčasť predvolebnej kampane proti Smeru, a takto bude na podujatia aj reagovať. 

    Štrajk učiteľov sa začal v pondelok 25. januára. Na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov sa k nemu dnes stále hlási vyše 7 800 učiteľov približne zo 612 škôl. Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur.

    Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur. Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. 

    Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov uviedol, že predseda vlády na dnešnej tlačovej besede bagatelizoval situáciu, odvádzal pozornosť od neplnenia sľubov a uvádzal nepravdivé informácie o štrajku učiteľov. “Od 25. januára sa do štrajku zapojilo viac ako 14 500 učiteľov na vyše 950 školách. Nebolo odučených viac ako 300-tisíc vyučovacích hodín. Do živej reťaze v 14 mestách Slovenska sa zapojilo viac ako 10-tisíc učiteľov, rodičov a študentov,” dodáva Crmoman.

    - Reklama -