Fico to schytal za to, že o Rómoch hovoril ako o cigánoch

    0
    Zuzana Zimenová. (Autor: TASR)

    „Každý víkend iný Fico?“ pýta sa vo svojom statuse na Facebooku nezaradená poslankyňa Zuzana Zimenová, pričom naráža na slová predsedu vlády zo spomienky pri príležitosti 72. výročia vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň, ktorá sa konala 22. januára 2017. Vtedy Fico podľa Zimenovej „adresoval tvrdé slová fašistom, tento víkend sa vlastnými výrokmi priblížil k rétorike extrémistov“.

    Zimenová kritizuje Ficove výroky z relácie RTVS Sobotné dialógy, kde hovoril o Rómoch ako cigánoch, pričom toto označenie zopakoval aj v nedeľu v relácii V politike na Ta3.

    „Evidentne ide o ďalší ťah jeho populistického boja proti politickej korektnosti. Potiahol však poriadne mimo,“ pokračuje poslankyňa vo svojom statuse. Slovo Róm je podľa Zimenovej odvodené historicky a na jeho používaní sa dohodli účastníci 1. Svetového kongresu Rómov už v roku 1971. Z Československa sa tohto kongresu zúčastnil Ján Cibuľa, ktorý bol zvolený za predsedu Medzinárodnej rómskej únie.

    „O kom to teda premiér jednej z európskych krajín tento víkend hovorí a čo tým chce vlastne povedať? A čo to hovorí o ňom?“ uzatvára svoju polemiku na Facebooku poslankyňa Zimenová.

    - Reklama -