Fico si neváži učiteľov, myslí si europoslanec. Na začiatok by stačilo prestať ich urážať, tvrdí

    0
    Miroslav Mikolášik, poslanec EP (KDH/EĽS) (Autor: APL)

    „Slovenský premiér sa diskvalifikoval a poškodil kredit Slovenska. Kým pred časom ešte prejavoval vôľu v budúcnosti pomôcť učiteľom, na ktorých vraj dnes už neostali peniaze, teraz jasne odhalil, že sa tak konať nechystá a neváži si ich,“ reaguje Mikolášik na slová premiéra Roberta Fica, ktorý minulý týždeň učiteľom odkázal, nech aj oni urobia niečo pre štát. „Ak sa máme seriózne rozprávať o zvýšení ohodnotenia učiteľov, potrebujeme ich na začiatok prestať urážať, pochopiť ich miesto v spoločnosti a poďakovať za všetko, čo pre ňu urobili a robia,“ doplnil Mikolášik. 

    Europoslanec v tejto súvislosti upozornil, že skúsenosti s občasnými prípadmi ľahostajného a neodborného pedagóga môžu ľuďom brániť objektívne posúdiť hodnotu základného školstva. „To je však problém mnohých povolaní, nielen učiteľov, že sa v kolektívoch nájdu jednotlivci, ktorí mu škodia. Kľúčové však je, aby štát začal systematicky ohodnocovať kvalitných, aktívnych pedagógov, ktorí pracujú často nad rámec povinností,“ uviedol Mikolášik s tým, že napriek nedostatočným podmienkam je ich ešte stále veľa. Europoslanec zároveň zdôraznil potrebu pozrieť sa na učiteľské mzdy podľa regiónov. Tie sa podľa neho líšia zamestnanosťou a životnou úrovňou, ktoré sú pre výkon povolania rovnako určujúce. 

    Učitelia dnes vstúpili do štrajku, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov. Zatvorených zostalo približne 300 škôl, ostatné nahlásené školy sú v obmedzenej prevádzke. Celkovo sa dodnes na štrajk registrovalo na internetovej stránke iniciatívy 11 454 učiteľov zo 731 škôl. Zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov sa na rokovaní vo štvrtok 21. januára nedohodli s ministrom školstva Jurajom Draxlerom na podmienkach, ktoré by odvrátili plánovaný štrajk učiteľov. 

    Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur. Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami.

    Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu. 

    Predseda vlády Robert Fico povedal, že vláda SR plne rešpektuje právo učiteľov na štrajk, aj keď iniciatíva časti učiteľov vyvoláva veľa právnych otázok a má silný politický a predvolebný kontext. Zároveň však oznámil, že vzhľadom na zvýšenie platov učiteľov o takmer 50 percent počas jeho dvoch vlád a vzhľadom na to, že legislatívny proces pre toto volebné obdobie je uzavretý, vláda pre učiteľov do 5. marca už viac urobiť nemôže.

    - Reklama -