Fico sa teší, no niektorým úsmev na tvári zamrzol. Utečenci rozdeľovali aj na piatkovom samite

    0
    Lídri dvadsaťosmičky a šéfovia európskych inštitúcií (Autor: Facebook)

    Samit lídrov 27 krajín EÚ, ktorý sa v piatok u nás konal, sa stal minulosťou. Spať po jeho skončení s úsmevom na perách pravdepodobne išiel premiér Robert Fico, ktorý verejne deklaroval, že ho považuje za úspešný. Našli sa však aj takí, ktorí s úsmevom na perách spať rozhodne nešli, a ak išli, tak nebol zapríčinený samitom.

    Aktuálne.sk informuje, že podľa maďarského premiéra Viktora Orbána sa nepodarilo zmeniť prisťahovaleckú politiku Bruselu. Túto politiku označuje za sebazničujúcu a naivnú. Podľa jeho názoru aj piatkový samit riešil skôr rýchle prerozdelenie utečencov ako ochranu hraníc Schengenu. Za kľúčové považuje zavedenie hornej hranice prijatia migrantov v Nemecku a ich blokovanie Gréckom, aby ich nepúšťali do EÚ.

    Problém malo aj Taliansko. Predseda vlády Matteo Renzi sa pre odlišné názory na ekonomiku a migráciu odmietol zúčastniť tlačovej konferencie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Renzi si navyše po samite napísal na sociálnu sieť: „Krok vpred, ale veľmi malý. Príliš malý.“

    - Reklama -